Μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Παρά την εντυπωσιακή άνοδο της αγοράς από την αρχή του χρόνου και συγκεκριμένα από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη, που απέφερε κέρδη της τάξης του 20%, η καχυποψία υπήρχε. Και φαινόταν από τις ανοιχτές θέσεις short στα παράγωγα που κάθε μέρα ξεπερνούσαν τις 35 χιλιάδες.
Η καχυποψία εστιάζεται στο ότι η παρέμβαση της Ευρώπης στο ελληνικό πρόβλημα, μάλλον θα είναι χλιαρή ούτως ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξουν πολλά από αυτά που εισηγούνται Γερμανία και Γαλλία προκειμένου να επιτρέψουν στον μηχανισμό στήριξης (EFSF) να αγοράζει κρατικό χρέος των χωρών που έχουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα. Παρά την αισιοδοξία που αναπτύχθηκε, η αγορά μετράει τα νέα δεδομένα και «ακούει» άλλες ρεαλιστικότερες φωνές, ότι το ελληνικό χρέος, για παράδειγμα, δύσκολα θα εξυπηρετηθεί μετά το πέρας των προβλεπομένων του μνημονίου, το 2013 ή 2015, αφού θα ανέρχεται στο 160% του
ΑΕΠ. Ήδη χθες γνωστοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία θα πρέπει να κάνουν haircut 30 με 40% του χρέους τους και ταυτόχρονα να βγουν από την ευρωζώνη για τουλάχιστον δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα πορτογαλικά spreads βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά χθες και τα ελληνικά πήραν ξανά την ανηφόρα αγγίζοντας τις 815 μονάδες βάσης.
Για δε το Χρηματιστήριο, όπως έχει τονίσει το «R» οι αποδόσεις τον τελευταίο μήνα ξέφυγαν. Ορισμένα χαρτιά, κυρίως από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις έφτασαν να ενισχύονται κατά 160% και οι τράπεζες σχεδόν κατά 50%. Η όποια διόρθωση στην αγορά, αν τελικά γίνει, θεωρείται κάτι περισσότερο από βεβαιο ότι θα ξεκινήσει από τις τράπεζες, όπως άλλωστε γίνεται πάντα. Και με δεδομένη τη βαρύτητά τους στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς στο σύνολό της. Οι ξένοι έχουν βγάλει ήδη πολλά λεφτά από τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Κύπρου, της Πειραιώς, ακόμα και με την εν εξελίξη αύξηση της Marfin Popular Bank. To Βloomberg έγραφε χθες ότι, «οι Barclays, Credit Suisse και Goldman Sachs περιλαμβάνονται μεταξύ των αναδόχων που κέρδισαν 44,4 εκατ. ευρώ μόνο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 807 εκατ. ευρώ».
Το ενδεχόμενο να διορθώσει το Χρηματιστήριο, εξέλιξη για την οποία προειδοποίησε το «R» από την περασμένη Τετάρτη, ενδέχεται να προκαλέσει νέα πεδία εγκλωβισμού στους ιδιώτες επενδυτές που νόμισαν ότι η τάση άλλαξε. Με υψηλό στις 1703 μονάδες, η Εθνική πλησίασε τα 8 ευρώ και έκλεισε στα 7,41, Eurobank και Alpha πλησίασαν τα 5 ευρώ και έκλεισαν στα 4,33 και 4,49 ευρώ αντίστοιχα. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και «λάθη», όπως η έκθεση της UBS για τη μετοχή της
MIG που από τη μία την εντάσσει στην buy list και από την άλλη την αφαιρεί. Πλην όμως, υπάρχουν επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα 0,90 ευρώ την Τετάρτη και την επομένη, δηλαδή χθες η μετοχή βρέθηκε στα 0,80 ευρώ για να κλείσει στα 0,85. Ήδη σε αρκετά τμήματα ανάλυσης εγχώριων ΑΧΕ αρχίζουν και εξετάζονται τα πρώτα σενάρια πιθανής περαιτέρω διόρθωσης που μπορεί να φέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1620 μονάδες και τον FTSE προς τις 745 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr