Αντίθετα, οι διεθνείς αγορές απολαμβάνουν ισχυρότατα κέρδη από τις αρχές του έτους, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά 29 μηνών, τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει κέρδη πάνω του 3% και το Χ.Α να ίπταται στο εντυπωσιακότατο +20% από τις 31 Δεκεμβρίου 2010 έως σήμερα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Hennessee Grοup, «υπεύθυνη» για τη συλλογή των κινήσεων και των αποδόσεων των hedge funds διεθνώς, ο Ιανουάριος για τα hedge funds ήταν απογοητευτικός αφού ο ήδη απογοητευτικός Δεκέμβριος ο οποίος μάλιστα παραδοσιακά θεωρείται άσχημος μήνας για την βιομηχανία των επιθετικών αυτών κεφαλαίων, κατάφερε να τον νικήσει. Έτσι, από 3,04% που ήταν τα κέρδη, σε μέσο όρο, των hedge funds τον τελευταίο μήνα του 2010, ο Ιανουάριος έκλεισε κάτω και από το 1%. Το δε 2010 συνολικά, τα κέρδη των «κερδοσκοπικών» κεφαλαίων άγγιξαν το 10,2%, δηλαδή τα μισά από ότι έχει κερδίσει η ελληνική αγορά μέσα σε έναν περίπου μήνα!
Γι’ αυτό και οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν με reports τους να ψηφίζουν μετοχές… δαγκωτό για το 2011, με πιο πρόσφατο αυτό της JP Morgan, η οποία συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές, αλλά και εμπορεύματα. Όπως τονίζει, οι πρωταγωνιστές των αποδόσεων και το υπόλοιπο του 2011 θα είναι οι μετοχές και τα assets υψηλών αποδόσεων (υψηλού ρίσκου). Πάντως, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη bullish στάση του και για τα εμπορεύματα καθώς, όπως σημειώνει, η πολύ «σφιχτή» προσφορά έναντι της αυξανόμενης ζήτησης, ειδικά από την Ασία, όπως και ο ρόλος των commodities ως εργαλεία διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και hedging έναντι συγκεκριμένων κινδύνων που αφορούν στον πληθωρισμό και τις πολιτικές αναταραχές, αναμένεται να κρατήσουν την bull market ζωντανή.
Σε ό,τι αφορά την αγορά σταθερού εισοδήματος, ο διεθνής οίκος συστήνει σορτάρισμα των βραχυπρόθεσμων αμερικάνικων κρατικών ομολόγων, ενώ γενικότερα δεν θεωρεί πως φέτος η αγορά ομολόγων θα είναι στην λίστα των νικητών των αποδόσεων. Όπως σημειώνει, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί και πληθωριστικοί κίνδυνοι κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικές τις μετοχές των κλάδων των εμπορευμάτων, για τους οποίους η JP Morgan τηρεί overweight στάση ενώ και αυτή, όπως πολλοί άλλοι διεθνείς οίκοι, αναλυτές και θεσμικοί, προτιμά πλέον να αποφύγει τις υπερτιμημένες αναδυόμενες αγορές για τις οποίες «γυρίζει» την στάση της σε underweight.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αγορά νομισμάτων, η JP Morgan συστήνει long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και σορτάρισμα της στερλίνας έναντι του ευρώ, της σουηδικής κορώνας και του δολαρίου Καναδά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr