Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του διεθνή οίκου αξιολόγησης, το ποσοστό εκείνων των χωρών της περιφέρειας που είτε ήρθε «face to face» με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών τους είτε αντιμετώπισε την «απειλή» πιθανής υποβάθμισης υποχώρησε κατά 25% αυτό τον Ιανουάριο συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, στο σημείο αυτό η S&P σημειώνει ότι το μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» το μοιράζονται οι Ελλάδα, Ιρλαδνία και Πορτογαλία, καθώς η «κρίση» τους χτύπησε την πόρτα νωρίτερα από κάποιες άλλες χώρες.
Το πιο «ευτυχές» όμως είναι ότι οι κερδοσκόποι αναθεώρησαν και προς τα πάνω την αξιολόγηση του ετήσιου outlook των χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας φέτος σε μεγαλύτερο βαθμό από το περασμένο έτος. Ειδικότερα, οι μετρήσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση κατά 36% του εν λόγω ποσοστού, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών εκείνων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των υποβαθμίσεων τάξεως 5% και 6% παρατηρήθηκαν κατά κύριο λόγο στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στο χρηματοπιστωτικό, ασφαλιστικό κλάδο, ενώ το 48% των πιθανών υποβαθμίσεων «απαντάται» στις ΗΠΑ και έπεται η Ευρώπη με 29%.
Στον αντίποδα, τους «καρπούς» της αναβάθμισης ή της πιθανής αναβάθμισης «απολαμβάνουν» οι επικοινωνίες, οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως ο κατασκευαστικός κλάδος. Η πιο δημοφιλής βαθμίδα υποβάθμισης είναι η «Β», σημειώνει η S&P.
Υπενθυμίζεται ότι όχι μόνο η S&P, αλλά και η Moody's και η Fitch έχουν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση προς την Ελλάδα, καθώς παράλληλα με την οικονομία της, οι παραπάνω οίκοι αξιολόγησης «βάρεσαν» «κανόνι» και για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς και για τις θυγατρικές αυτού, σε μία περίοδο όπου το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στο «ναδίρ»!
Και δεν είναι μόνο οι υποβαθμίσεις ή οι προειδοποιήσεις ότι οι υποβαθμίσεις είναι «καθοδόν», αλλά ουσιαστικής σημασίας είναι και οι περαιτέρω προοπτικές για την ελληνική οικονομία, για τις οποίες οι αξιολογήσεις των εν λόγω οίκων δεν αφήνουν ακόμα περιθώρια «ανάσας».
Την ίδια στιγμή και η υπό διάσωση Ιρλανδία, αλλά και υπό «απειλή» Πορτογαλία έχουν «δει» την άσχημη όψη του «νομίσματος», ενώ και οι τρεις οίκοι έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι τα «καμπανάκια» αρχίζουν και επεκτείνονται προς ΗΠΑ, αλλά και προς ασιατικό έδαφος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr