“Η δρομολόγηση της επίλυσης του δημόσιου χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου για τα 110 δισ. ευρώ που συζητείται, είναι ασφαλώς σε θετική κατεύθυνση, δεν σημαίνει όμως ότι θα μας βγάλει αυτόματα από την κρίση. Θα χρειασθεί να επιμείνουμε με υπευθυνότητα στην πολιτική μείωσης των δαπανών και αποκατάστασης των εσόδων του προϋπολογισμού, ώστε να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα που να υπερκαλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους όχι μόνο για να αποφευχθεί πρόσθετος δανεισμός, αλλά και για να υπάρχει ευχέρεια αποπληρωμής των δανείων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις της Μέρκελ για συντονισμό των φορολογικών, μισθολογικών και ασφαλιστικών πολιτικών, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε “Προτάσεις που συμβάλλουν στη σύγκλιση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στην ευρωζώνη με βρίσκουν σύμφωνο. Αφότου υιοθετήσαμε κοινό νόμισμα και νομισματική πολιτική, οφείλουμε να προχωρήσουμε και στη διαμόρφωση κοινής οικονομικής πολιτικής. Δεν γνωρίζω τις ακριβείς προτάσεις της κυρίας Μέρκελ και την τελική μορφή που αυτές θα λάβουν μετά τις διαβουλεύσεις στις προσεχείς συναντήσεις κορυφής. Στη λογική όμως της κοινής εργασιακής, ασφαλιστικής ή όποιας άλλης πολιτικής θα συμφωνούσα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα περιοριστούμε εκεί, αλλά ότι θα ληφθούν υπόψη κοινές αρχές και πολιτικές σύγκλισης και σε άλλους τομείς. Για την εξισορρόπηση, π.χ., του εξωτερικού ισοζυγίου μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ή για τη διαμόρφωση πλαισίου ενθάρρυνσης διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων εντός της ΕΕ με το σκεπτικό της αποεθνικοποίησης και της βαθμιαίας δημιουργίας ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου”.
Δεν θα υπάρξει haircut του ελληνικού χρέους, αναφέρει ο κ. Σάλλας ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει με σχετική ασφάλεια μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία που προωθείται σε επίπεδο κορυφής για τη συνολική λύση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τον ρόλο του Μηχανισμού Στήριξης και τη διαδικασία τακτοποίησης του εθνικού χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr