Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ηγετικό ρόλο στην πορεία ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ, δηλώνει ο Θαπατέρο, σε συνέντευξή του σε ανταποκριτές γερμανικών εφημερίδων, ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, στη Μαδρίτη.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα δάνεια και αν η Πορτογαλία θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει στο μηχανισμό προστασίας ο κ. Θαπατέρο απαντά: «Έχω εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, έχει μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας. Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τα ηνία. Θα δούμε εάν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της με τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα».
«Είμαι πεπεισμένος, ότι η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης, εάν χρειαστεί θα δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τα σενάρια περί μείωσης του συνολικού ελληνικού χρέους, όπως αναδιάρθρωση ή επαναγορά κρατικών ομολόγων στην αγορά, ο Θαπατέρο συνιστά προσεκτικό χειρισμό τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κυρίως ότι πρόκειται για τόσο ευαίσθητα θέματα. Μόνον η λέξη αναδιάρθρωση προκαλεί καταιγίδα. Εάν πρέπει να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας, μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, λιγότερη πολυφωνία και γρήγορες αποφάσεις. Δεν γίνεται ο κάθε πρωθυπουργός να προκαλεί περισσότερη σύγχυση», λέει ο κ. Θαπατέρο.
Τετ α τετ Μέρκελ- Θαπατέρο
Τις βάσεις για ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη επιθυμεί να θέσει ο Ισπανός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνομιλιών του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, όπως επισημαίνεται στις εφημερίδες Handelsblatt, Suddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Die Welt.
Σύμφωνα με τον Θαπατέρο, η συνάντησή του με την Μέρκελ θα είναι η πιο σημαντική σύνοδος των τελευταίων 20 ετών μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, εν μέσω της κρίσης του χρέους στη δίνη της οποίας βρίσκεται και η Ισπανία.
“Το ευρώ υποστηρίζεται σήμερα από μια κοινή νομισματική πολιτική. Δεδομένης της απουσίας ωστόσο του έτερου πυλώνα (της οικονομικής πολιτικής), πρέπει να εστιάσουμε τις πολιτικές στην ανταγωνιστικότητά μας”, υποστήριξε ο Θαπατέρο.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικές χώρες (στην Ευρώπη), η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία”, δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “ενώ η Ισπανία έκανε όσα έπρεπε να κάνει", με την εφαρμογή μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας στενότερης οικονομικής ένωσης”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr