Υπενθυμίζεται ότι από το προσχέδιο νόμου που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση μέχρι χθες αφαιρέθηκαν οι διατάξεις που αφορούν:
- Την αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων και ληξιπροθέσμων χρεών. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το αδίκημα μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές για να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος, κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη. Επίσης το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία. Στο προσχέδιο που δόθηκε αναφέρεται ότι όποιος καθυστερεί την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.
- Τις ποινές φυλάκισης για όσους καθυστερούν την καταβολή χρεών άνω των 5.000 ευρώ. Αρχικά προβλεπόταν ότι όποιος χρωστά στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 5.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες θα τιμωρείται με φυλάκιση από 4 μήνες έως και 10 χρόνια.
- Τα καθήκοντα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Διαγράφηκε ο όρος "Γενικός" αφού δεν προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο χωρίς να αναφέρεται καμία λεπτομέρεια για το πως αυτός θα ασκεί τα καθηκόντά του.
- Την στοχοποίηση 11 επαγγελματικών ομάδων (γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες) που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 - 25.000 ευρώ.
τα βασικότερα αιτήματα, όπως προκύπτουν από την διαβούλευση αφορούν στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων, την ορθολογικοποίηση των ποινώβ έτσι ώστε να μην καθίστανται εξοντωτικές για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, την διάκριση εκείνων που είναι μεν συνεπείς στην υποβολή των δηλώσεων αλλά αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο από τους φοροφυγάδες που αδιαφορούν, τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, ενώ με θετικά σχόλια αντιμετωπίζεται η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων.
Από τα μόλις 627 σχόλια έναντι 15.000 που είχαν κατατεθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο τα 157 αφορούσαν τις περίφημες ποινές για την φοροδιαφυγής και κυρίως εκείνες που αφορούν στον χαρακτηρισμό του αδικήματος ως διαρκές (που επισύρει και την διαδικασία του αυτοφώρου) και της δίωξης για μικροποσά, τον διπλασιασμού του ποσοστού προβεβαίωσης φόρου ακόμα και τη στοχοποίηση των ελεύθερωνεπαγγελματιών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δεν περιελάμβανε τελικά τις αρχικές διατάξεις για αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης. Διατάξεις, οι οποίες όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, θα επανέλθουν επαναδιατυπωμένες σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφευχθούν νομικά παράθυρα που θα μπορούσαν να τις ακυρώσουν στην πράξη. Αλλοι ωστόσο παράγοντες επιμένουν ότι οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να αποσυρθούν εντελώς, καθώς ενδεχόμενη εφαρμογή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ενδυναμώσει το κλίμα συναλλαγής, μεταξύ φορολογικών αρχών και ελεγχομένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr