Το ξεσκαρτάρισμα είναι τέτοιο που η μετοχή του ΟΤΕ οδηγείται από το ένα χαμηλό, στο άλλο. Έπειτα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις οι πιέσεις φάνηκε κάπου να ανακόπτονται, ενώ στήθηκαν οδοφράγματα από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και κυρίως την Eurobank και την Alpha.
Πλέον, κάθε μέρα θα είναι διαφορετική στην αγορά, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη δεν είναι άλλο από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία και δευτερευόντως η Ελλάδα. Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία παραμένει στάσιμη κι αυτό αποτυπώνεται στα spreads. Μάλιστα, παρατηρεί κανείς ότι τις τελευταίες μέρες, τα spreads των ελληνικών δεκαετών τίτλων αποκλιμακώνονται σε σχέση με τα ιρλανδικά, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο. Τα spreads στα 10ετή ομόλογα του άλλοτε «τίγρη της Ευρώπης» βρέθηκαν στον ουρανό χθες, αγγίζοντας τις 436 μονάδες βάσης, όταν στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα επίπεδα των 850 μονάδων βάσης και εδώ και δεκαπέντε μέρες φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί μεταξύ των 800 - 900 μ.β.
Αυτό σημαίνει ότι το spread των ελληνικών σε σχέση με τα ιρλανδικά ομόλογα διαμορφώνεται περί τις 451 μονάδες βάσης όταν στις 7 Μαΐου τότε που τα ελληνικά spreads είχαν εκτοξευθεί στις 1245 μονάδες, το spread μεταξύ τους είχε εκτοξευθεί περί τις 660 μονάδες βάσης. Σήμερα η διαφορά αυτή έχει υποχωρήσει περί τις 404 μονάδες βάσης.
Στο σχόλιό της, η Merit ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι, "η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μονοπωλείται από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας περισσότερο ακόμα και από όσο αναμενόταν". Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ, "είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος του τίτλου και των δικαιωμάτων της Εθνικής τη Δευτέρα κάλυψε το 61,6% του συνολικού τζίρου και το 54% του συνολικού τζίρου της Τρίτης.
Παράλληλα ο συνολικός τζίρος στην Τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε το 7,2% του συνολικού τζίρου της συνεδρίασης της Τρίτης. Ενώ οι 2 αυξήσεις φαίνεται ότι αντλούν ρευστότητα από τους άλλους τίτλους, κυρίως τους τραπεζικούς, ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις περί καθοδικού καναλιού και πλέον αν διασπαστεί η στήριξη των 1450-1460 μονάδων μπορεί να καταγράψει και καινούρια χαμηλά έτους με τιμές κάτω από τις 1400 μονάδες". Πάντως, η Merit δεν αποκλείει, "να δούμε και κάποια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση που χρωστάει ο Γενικός Δείκτης ειδικά την Πέμπτη που είναι η τελευταία ημέρα του γ' τριμήνου λόγω του φαινομένου window dressing. Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο για πολύ καιρό ακόμα. Ενώ οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που ενεπλάκησαν σε σενάρια τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, η έκθεση των συμβούλων του ελληνικού δημοσίου για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετατίθεται για τα μέσα Οκτωβρίου".
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr