Πρωτοσέλιδα εφημερίδων το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη των FT ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας αγγίζουν το 90%, αλλά και η νέα δαμόκλεια σπάθη από τη Moody's που κρέμεται πάνω από τις τράπεζες, δίνουν την εντύπωση μίας προδιαγεγραμμένης πορείας για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η αγορά ήδη μαστίζεται από ρευστότητα, η οποία έχει περάσει σε μία μόνο μετοχή, της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Από την άλλη, τα σενάρια επιμήκυνσης του χρέους και οι αντικρουόμενες απόψεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι τελικά, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ανατριχιαστικά σενάρια της τεχνικής ανάλυσης.
Χθες διασπάστηκαν οι 1.500 μονάδες, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Με δεδομένη την ελεύθερη πτώση των δικαιωμάτων της Εθνικής, αλλά και της τιμής της μετοχής της τράπεζας, προεξοφλείται πτώση, με μία από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, αυτή στις 1.380 μονάδες να φαντάζει ως η πιο αισιόδοξη.
Οι ξένοι έχουν... ξεσαλώσει. Βροχή έπεφταν στην αγορά τα εκατομμύρια σορταρισμένα δικαιώματα, αλλά και οι σορταρισμένες μετοχές, με τις εντολές που σωρεύονταν στο σύστημα να δείχνουν κίνηση ακόμα και χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Κι ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης θα βρίσκεται στο Λονδίνο μέχρι και την Τετάρτη για διαβουλεύσεις και επαφές με τους θεσμικούς, η ΕΤΕ πληρώνει το μάρμαρο, ως η περισσότερο εκτεθειμένη μετοχή στους ξένους δείκτες, της ελληνικής οικονομίας.
Τα τραπεζικά deals έχουν παγώσει για τα καλά, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Εurobank κ. Ν. Καραμούζη να δηλώνει χθες ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών δεν είναι πανάκεια, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία. Τραπεζικοί κύκλοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι εκείνο που προέχει είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Σε δεύτερο χρόνο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Δεν αποκλείεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αμκ της Εθνικής να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, τόσο η Eurobank και η Alpha, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς. Σε ό,τι δε αφορά στην τελευταία, η αύξηση κεφαλαίου σε τούτη τη φάση, θεωρούν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την πρότασή της για την εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ.
"Πτωτική παραμένει η βραχυχρόνια τάση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών", γράφει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, "αφενός η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου τα εταιρικά αποτελέσματα δεν συνηγορούν προς το παρόν για ανοδική κίνηση του ΓΔ, παρά μόνο για ευκαιριακές διακυμάνσεις για βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Το ΧΑ υποχώρησε προς τα χαμηλά της περιόδου και για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα κινήθηκε αντίθετα από την τάση των διεθνών αγορών, οι οποίες πλησίασαν τα υψηλά του Αυγούστου. Το κυρίαρχο θέμα των επόμενων δύο εβδομάδων θα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας. Σήμερα Δευτέρα αρχίζει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης, που θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη 5 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση η μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων θα έχει θετική επίδραση και το ελληνικό χρηματιστήριο, διότι θα μειωθεί ο συντελεστής κινδύνου τη χώρας. Πολύ θετική για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν και η απόφαση της FTSE WORLD να το διατηρήσει υπό επιτήρηση στις ανεπτυγμένες αγορές έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Μια αρνητική υποβάθμιση θα ήταν καταστροφική, διότι θα υποχρέωνε τα ξένα αμοιβαία κεφάλαια να αποχωρήσουν".
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr