Σήμερα λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων σε άυλη μορφή, ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 24 Δεκεμβρίου 2010.
Η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010. Όπως ανακοινώθηκε, παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.
Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010 έως και Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010.
2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.
Αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, αφού από την περασμένη εβδομάδα ο ένας επενδυτικός οίκος μετά τον άλλο (Goldman Sachs, HSBC, Societe Generale) δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα Greek bonds, με αποκορύφωμα την χθεσινή δημοσκόπηση του Bloomberg η οποία έδειξε πως 15 παίκτες της αγοράς ομολόγων στηρίζουν το ελληνικό χρέος στοιχηματίζοντας στην σημαντική αποκλιμάκωση των spreads μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το σημερινό τεστ έχει ένα ενδιαφέρον παραπάνω.
Όπως σημείωσαν σε άρθρο τους οι FT, η βραχυπρόθεσμη δημοπρασία τριμηνιαίων εντόκων γραμματίων της Τρίτης θα δείξει αν η τρόικα και οι Έλληνες έχουν κάνει βήματα προόδου στην προσπάθειά τους να πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικό χρέος.
Όπως επισημαίνεται, την προηγούμενη Τετάρτη, και αφού είχε ολοκληρωθεί το roadshow του Λονδίνου, ένας επενδυτής σχολίασε χαρακτηριστικά πως τα σχόλια του αξιωματούχου του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά και πειστικά, όμως υπάρχουν ακόμη μεγάλα ερωτήματα για το κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να αποφύγει το default των ομολόγων της.
Όπως αναφέρουν οι FT, η Ελλάδα δανείστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές την περασμένη Τρίτη, κατά την πρώτη της έκδοση χρέους στο τελευταίο δίμηνο και αν και η χώρα πλήρωσε πολύ υψηλά επιτόκια για δάνειο διάρκειας έξι μηνών - κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα για τη χώρα αλλά και την Ευρωζώνη απέχουν πολύ από το τέλος τους - ωστόσο σχεδόν το ένα τρίτο των αγοραστών ήταν διεθνείς επενδυτές.
Αυτό κάτι δείχνει. Στο παρελθόν η ζήτηση ανήκε σχεδόν ολοκληρωτικά στις ελληνικές τράπεζες. Το πιο σημαντικό στοιχείο της σημερινής δημοπρασίας λοιπόν, δεν είναι το ποσό που θα αντληθεί, αλλά η ταυτότητα, ή μάλλον η εθνικότητα, των αγοραστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr