Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για το νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το λεγόμενο 'fast track'. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», γνωστό ως «fast track», φέρει την «υπογραφή» του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος αναλαμβάνει και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής που θα αποφασίζει για την υπαγωγή επενδύσεων και έργων στο νέο πλαίσιο.
Πώς όμως θα λειτουργεί το νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων; Το fast track δε θα περιορίζεται στις ιδιωτικές και μόνο επενδύσεις. Θα αφορά και στις στρατηγικές επενδύσεις που αποτελούν συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκινούν με πρωτοβουλία του δημοσίου, μέσω ανοικτών διεθνών διαγωνισμών
Το νέο πλαίσιο θα προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία τα εργαλεία ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας. Επιπλέον, θα δίνει τη δυνατότητα διευκόλυνσης των διαδικασιών της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, της χρηματοδότησης και της κατασκευής μεγάλων αναπτυξιακών έργων, κυρίως μέσω συνεργασιών Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αφορά επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για μικρότερου πλαφόν επενδύσεις, που όμως θεωρούνται στρατηγικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, σκοπός της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει εξ αρχής σοβαρούς επενδυτές που θα ασχοληθούν με την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν απωθηθεί στο παρελθόν λόγω αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας.
Στρατηγική επένδυση για τους σκοπούς του fast track αποτελεί μία επένδυση, η οποία έχει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά πέραν των ποσοτικών κριτηρίων περιλαμβάνουν και μία σειρά «στρατηγικών» κριτηρίων τα οποία αποτελούν κομβικά σημεία του αναπτυξιακού μοντέλου της Κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του νέου νόμου θα τεθεί υπό την κρίση υποψήφιων επενδυτών, είτε πρόκειται για κρατικούς επενδυτικούς οργανισμούς (sovereign funds) είτε για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity/wealth funds) είτε για στρατηγικούς επενδυτές (strategic investors) πρόκειται να αξιολογήσουν.
Τέλος, η κυβέρνηση προωθεί και την ίδρυση Ταμείου Επενδύσεων που θα κάνει χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, με σκοπό τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις για επενδύσεις. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση σε ελληνικές και ξένες τράπεζες να συμμετάσχουν με κεφάλαια. Σκοπός του Ταμείου θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που νοσεί εξαιτίας της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση, με τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις για επενδύσεις.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr