Την περασμένη Παρασκευή, τρεις του μήνα, έκλεισε η προθεσμία για όσους ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του «Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου» της ΕΡΤ, η οποία προκηρύχθηκε μετά την παραίτηση του άτυχου Γ. Γαμπρίτσιου, ο οποίος δεν άντεξε το περιβάλλον που του δημιούργησε ο φοβερός προϊστάμενος υπουργός του. Την Δευτέρα προς Τρίτη, έξη προς επτά Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός και ο πρωθυπουργός έχρισε αναπληρωτή υπουργό στο Υπουργείο Πολιτισμού τον Τηλ. Χυτήρη για να αναλάβει την ευθύνη της ΕΡΤ και των υπόλοιπων ΜΜΕ, αφού κατά γενική ομολογία ο Γερουλάνος τα είχε κάνει ρόιδο. Και πριν ο Χυτήρης καταλάβει τι του συμβαίνει, την Τετάρτη περνάει από τη Βουλή νομοσχέδιο και γίνεται νόμος, που μεταξύ άλλων προβλέπει και τα εξής καταπληκτικά:
-Οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου διασπώνται στα δύο, οπότε κανονικά οι δύο θέσεις πρέπει να προκηρυχθούν και πάλι, καθώς όσοι είχαν ανταποκριθεί στη προηγούμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος το έκαναν θεωρώντας ότι πρόκειται για μία θέση που περιείχε και τις δύο ιδιότητες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Άλλωστε, ο νέος νόμος λέει ότι «ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» που σημαίνει ότι η ΕΡΤ θα παραμείνει ακέφαλη για αρκετό καιρό ακόμη.
-Ο διευθύνων σύμβουλος, που σε όλες τις ανώνυμες εταιρίες είναι το ισχυρό πρόσωπο που διοικεί και κατευθύνει, μετατρέπεται ουσιαστικά σε απλό προϊστάμενο των υπηρεσιών και υπαλλήλων, με τις αρμοδιότητες να μεταβιβάζονται στον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, που θα ασχολούνται εκ των πραγμάτων με την καθημερινότητα (αν και δεν θα την γνωρίζουν). Απλά, ο διευθύνων σύμβουλος θα έχει τις αρμοδιότητες που του εκχωρεί το διοικητικό συμβούλιο και βασικά θα εισηγείται προς αυτό, το οποίο θα αποφασίζει.
-Για να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η θέση του διευθύνοντος συμβούλου και να μην μπορεί να πει κανένα «όχι» προς το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρό του, αλλά ακόμη περισσότερο, να μην μπορεί να πει «όχι» στην πολιτική εξουσία, που υποτίθεται ότι θέλει την ΕΡΤ ανεξάρτητη, θα είναι «ελευθέρως ανακλητός», όπως και οι γενικοί διευθυντές. Δηλαδή, δεν θα έχει θητεία, δεν θα έχει συμβόλαιο και όποτε της καπνίζει της όποιας κυβέρνησης θα τον απολύει δίχως αποζημίωση, έστω και αν κάνει σωστά τη δουλειά του ως «μάνατζερ», χωρίς να είναι ταυτόχρονα και «γες μαν»…
-Χωρίς ειδικό λόγο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυξάνονται από 9 σε 11. Το τελείως τρελό όμως που απαραίτητα απαιτεί ερμηνεία, είναι το ακόλουθο: τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (εκτός από εκείνα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους) ορίζονται από τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού για πενταετή θητεία. Ωστόσο, οι ίδιοι υπουργοί θα μπορούν να τους ανακαλούν ελεύθερα, όποτε θέλουν. Και το πιο παράδοξο, δύο μήνες μετά την ισχύ του νόμου, οι δύο υπουργοί θα ορίσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όχι για πενταετή θητεία, αλλά ως τις 30 Ιουνίου του 2012. Βγάζει κανείς άκρη;
Αυτά τα ωραία προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για την ΕΡΤ που αλλάζει διατάξεις του παλιού 1730 του 1987, μετατρέποντάς την στην πραγματικότητα από ανώνυμη εταιρία σε κυβερνητική υπηρεσία. Και βέβαια, αυτό το μόρφωμα που εμπνεύστηκε ο εγκέφαλος του Γερουλάνου και κληροδότησε στον Χυτήρη, δεν πρόκειται να λειτουργήσει, ακόμη και αν βρεθεί άνθρωπος για να παίξει στην εταιρία τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου χωρίς εξουσία, για να τον γράφουν κανονικά οι πάντες, περιλαμβανομένων των υπαλλήλων και των υπηρεσιών
Α, ρε ΕΡΤ, τι σού 'μελλε να πάθεις…
Περίανδρος Τζουβελέκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr