Και ενώ η μαζική κατάθεση αιτήσεων συνεχίζεται και σήμερα στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να «κλειδώσει» την αγροτική φ/β ισχύ στα 500 MW. Τι σημαίνει το πλαφόν αυτό;
Δεδομένου ότι μέχρι και τη Παρασκευή είχαν μαζευτεί ήδη γύρω στα 370 MW - κάθε αίτηση αφορά σε ισχύ των 100 κιλοβάτ- σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν περιθώριο δύο ή τριών το πολύ ακόμη ημερών, μέχρι να κλείσει το πλαφόν των 500 MW, εφόσον αυτή θα είναι η ισχύς που θα δεσμεύσει η κυβέρνηση αποκλειστικά για αγρότες. (Αν και οι ίδιοι δια μέσω των εκπροσώπων τους ζητούν 1.000 MW).
Ίσως πάντως ο θόρυβος στα μέσα ενημέρωσης ότι θα τεθεί αγροτικό πλαφόν περιόρισε κάπως, μετά την «έκρηξη» της πρώτης ημέρας, τον συνωστισμό στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, κυρίως επειδή ήταν λιγότερες οι μαζικές καταθέσεις από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών: Έτσι ο αριθμός των αιτήσεων από τις 1.900 αιτήσεις της Τετάρτης, έπεσε στις 920 την Πέμπτη, για να κλείσει στις 870 την Παρασκευή.
Επίκειται η απόφαση για την κατανομή
Την ίδια στιγμή η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφαση με την ετήσια κατανομή του πράσινου ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2020, πόσο δηλαδή θα συμμετέχει η κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία, αιολικά, ηλιακά, υδροηλεκτρικά κ.λπ. στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ που θα εγκαθίστανται κάθε χρόνο στη χώρα. Η απόφαση με βάση το νόμο του Ιουνίου για τις ΑΠΕ έπρεπε να είχε ήδη εκδοθεί μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έπρεπε να λήξει η περίοδος κατά την οποία οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις που θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Με τη δημοσίευση της απόφασης, θα προέλθει και το πρώτο πλήγμα για τους επίδοξους επενδυτές σε φ/β, αφού οι υπεράριθμες αιτήσεις μάλλον θα μείνουν στο ράφι.
Αλλά το γενικότερο πρόβλημα με τα «περισσευούμενα» μεγαβάτ φωτοβολταϊκών θα παραμένει, καθώς, ως γνωστόν, το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο που έχει αποστείλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει για φωτοβολταϊκά μέχρι το 2020 συνολικής ισχύος 2.200 MW. Και αυτή τη στιγμή, τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε προ ημερών η ΔΕΗ για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη PAE, τόσο για φ/β επί εδάφους όσο και σε στέγες, είτε έχουν αδειοδοτηθεί είτε εκκρεμούν, «δίνουν» συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 3.500 μεγαβάτ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr