Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η αναζωπύρωση του κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων οι οποίες βρήκαν γόνιμο έδαφος στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και των φθηνών αποτιμήσεων των μετοχών, θα βοηθήσουν στο να περιοριστούν οι χρηματιστηριακές απώλειες καθώς οι fund managers μάχονται να γεμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από μετοχές εταιρειών που θα αποτελέσουν μελλοντικούς στόχους εξαγορών.
Αλλά το νόμισμα όπως είπαμε, έχει δύο όψεις, και η άλλη δείχνει πως η ενισχυμένη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να αυξήσει τους φόβους για περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και να προκαλέσει ερωτήματα γύρω από το εάν τα deals οδηγούνται τελικά από τις ανησυχίες γύρω από την μελλοντική ζήτηση για προϊόντα, κάτι που θα συμβάλει και αυτό στην ήδη τεταμένη νευρικότητα των επενδυτών.
Τον Αύγουστο ανακοινώθηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, κι έτσι αποτελεί τον τρίτο καλύτερο μήνα του έτους σε ότι αφορά το χρήμα που δεσμεύτηκε για deals.
Στις κορυφαίες συμφωνίες συγκαταλέγονται η επιθετική προσφορά ύψους 39 δισ. δολαρίων της BHP Billiton για την Ρotash Corp, η προσφορά 7,7 δισ. δολαρίων της Intel για την απόκτηση της McAfee Inc και η εξαγορά μεριδίου ύψους 9,6 δις. δολαρίων της Cairn India από την Vedanta Resources.
Aπό τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, έχουν δαπανηθεί περίπου 1,5 τρις δολάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις, 20,6% υψηλότερα από το συνολικό ποσό του 2009. Ωστόσο, παραμένει 50% και πλέον, κάτω των 3,1 τρις δολαρίων που δαπανήθηκαν το 2007 συνολικά, όταν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές χτυπούσαν τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.
Φέτος, παρά το… ξύπνημα των M&As, ο Παγκόσμιος δείκτης MSCI δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στα θετικά, αφού καταγράφει απώλειες κοντά στο 8% από τις αρχές του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης να αποτελούν τους βασικούς υπαίτιους της πτώσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφουν πως οι αγορές διψούν για deals, οι συμφωνίες δεν είναι ικανές να διαγράψουν τις αυξανόμενες οικονομικές φοβίες που στοιχειώνουν τις διεθνείς μετοχές και που έστειλαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά.
Όπως τονίζει ο κ. Alain Bokobza, αναλυτής της Societe Generale, αυτή τη στιγμή ο κυρίαρχος παράγοντας στην αγορά παραμένει η επιβράδυνση της αμερικάνικης και της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα deals δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό.
Όπως τονίζει, εάν μάλιστα αναλύσουμε το πρόσφατο μεγάλο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, θα δούμε πως τελικά ήταν λίγα και ακριβά, αφού τον φετινό Αύγουστο έγιναν 1863 deals διεθνώς, από 2961 τον Αύγουστο του ‘09 και 3067 τον Αύγουστο του ‘08.
Τέλος, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αίσθηση προκαλεί το ότι τελικά οι εταιρείες αντί να ξοδεύουν τη ρευστότητα τους έτδι ώστε να αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες ή το προσωπικό τους, δαπανούν χρήματα για συμφωνίες και αυτό κάθε άλλο παρά ηρεμεί τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr