Το έργο υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, έχει ένα κόστος 800.000 ευρώ και αφορά την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων σ’ αυτή την πρώτη φάση ενώ στη δεύτερη φάση θα αφορά το σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων.
Η αρχή θα γίνει από τον ΟΑΕΕ, όπου το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις 15 Οκτώβρη.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κα Αθηνά Δρέττα, «το σύστημα έχει τη δυνατότητα να κάνει διασταυρώσεις που να μας δείχνουν προτιμήσεις γιατρών σε συγκεκριμένα σκευάσματα και άρα εξαρτήσεις από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, έχει τη δυνατότητα να κάνει διασταυρώσεις των νοσημάτων με τα συγκεκριμένα φάρμακα που δίνονται από το γιατρό και άρα να δει αν υπάρχει προκλητή ζήτηση, επίσης προτιμήσεις και σχέσεις γιατρών με συγκεκριμένα φαρμακεία και μια σειρά άλλα σενάρια».
Η διαδικασία
Πρόκειται για μια εφαρμογή στο διαδίκτυο και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένα κομπιούτερ από τη μεριά του γιατρού και μία σύνδεση στο internet.
Ο γιατρός μπαίνει στο σύστημα, δίνει τον κωδικό του και αρχίζει να γράφει τη συνταγή. Βάζοντας στη θέση του ΑΜΚΑ τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, αυτόματα βγαίνουν τα υπόλοιπα στοιχεία του ασθενούς που αφορούν στη διεύθυνση, στον αριθμό μητρώου του, στο Ταμείο που είναι ασφαλισμένος και σε μια σειρά άλλα στοιχεία στα οποία θα πρέπει ο γιατρός να κάνει έναν μικρό έλεγχο αν πράγματι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αμέσως μετά ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να γράψει τη διάγνωση του νοσήματος που εδώ υπάρχουν δυο τρόποι, ή χρησιμοποιώντας τη διεθνή κωδικοποίηση ICD-10 ή μια ελεύθερη διάγνωση, αμέσως από κάτω διαλέγει τα φάρμακα που αποφασίζει να δώσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ειδική πρόβλεψη αν τα φάρμακα βρίσκονται εντός της λίστας που υπάρχει στο συγκεκριμένο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να ελέγξει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία του φαρμάκου, να δει για παράδειγμα μέχρι και αν υπάρχει κάποιο άλλο βιοϊσοδύναμο φάρμακο φθηνότερο και σε περίπτωση που η πολιτεία θέλει να δώσει κάποια κίνητρα για τη συνταγογράφηση φθηνότερων γενοσήμων, να μπορεί να το επιλέξει.
Τέλος, επιβεβαιώνει τη συνταγή.
Ο ασθενής παίρνει την εκτυπωμένη συνταγή και με αυτή πηγαίνει στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή και την καταχωρεί στη βάση δεδομένων.
Σημειώνεται πως η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ το 2009, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.
Φωτεινή Πούλη
Δείτε αναλυτικά το σύστημα στα σχετικά αρχεία.
- HLEKTRONIKH SYNTAGOGRAFHSH (890 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr