Η Κίνα «ξεγυμνώνει» την Ιαπωνία, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, κατά το δεύτερο τρίμηνο, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ανησυχίες για το μέλλον της πορείας της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία παρουσίαζει χαμηλότερους των αναμενόμενων ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, το ιαπωνικό ΑΕΠ ανήλθε κατά 0,4% έναντι αύξησης της τάξεως του 2,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Συνολικά για το β΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας φθάνει τα 1,28 τρισ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο κινεζικό ανέρχεται στα 1,33 τρισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην άνοδο της αξίας του γιεν, που το καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό.
«Η Ιαπωνία έχει εγκλωβιστεί σε υφέσεις και αποπληθωρισμούς τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό κράτησε την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», εκτιμά αναλυτής της Mizuho Securities. «Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη χώρα καθιστούν το έργο της κυβέρνησης ακόμα πιο δύσκολο, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια για μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους», υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο Julian Jessop της Capital Economics.
Σημειώνεται ότι η προσωπική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη στο β’ τρίμηνο, μετά από αύξηση ύψους 0,5% το περασμένο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν στο 0,3% του ΑΕΠ από 0,6% του ΑΕΠ.
Στόχος το 2030;
Αφήνοντας, λοιπόν, πίσω την Ιαπωνία, η Κίνα φαίνεται να κατακτά τη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στο 2010, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» την κινεζική οικονομία να ξεπερνά και την αμερικανική έως το 2030.
Συγκεκριμένα, η χώρα με τους 1,3 δισ. κατοίκους, εκτιμάται πως θα υπερβεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το οποίο αυτή τη στιγμή «αγγίζει» τα 14 τρισ. δολάρια, το 2027, με τους πιο αισιόδοξους αναλυτές να θεωρούν πιθανή την κινεζική κυριαρχία ακόμη και το 2020.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020, η Κίνα εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία οικονομικής άνθισης, ενώ μετά από τρεις μόλις δεκαετίες που έχει εισέλθει στην ελεύθερη αγορά, έχει προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από ξένους επενδυτές σε σύγκριση με χώρες όπως οι Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Παράλληλα, ο λόγος της έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αναπτυγμένες χώρες στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Επιπλέον, η Κίνα ηγήθηκε της εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση, το 2009, με την οικονομία της να είναι 90 φορές μεγαλύτερη από το 1978, ενώ αυτή τη στιγμή διατηρεί τον πληθωρισμό της σε χαμηλά επίπεδα και αυξάνει τους μισθούς της σε πολλούς τομείς, τροφοδοτώντας σε ικανοποιητικό βαθμό την εσωτερική κατανάλωση.
Τέλος, αν και η οικοδομή στην Κίνα αναπτύσσεται με ταχύτερους από τους επιθυμητούς ρυθμούς, η κυβέρνηση έχει επιβάλει νέους περιορισμούς όχι μόνο στην αγορά κατοικιών, αλλά και στο δανεισμό των τραπεζών, σε μία προσπάθεια να «σβήσει» τις ανησυχίες περί φούσκας της στεγαστικής αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr