Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος τόνισε ότι βασική αρχή και πρόβλεψη είναι ότι οι εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν διανέμουν κέρδη αλλά μόνο ότι οι εταίροι αμείβονται για την εργασία τους με ανώτατο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού. Τυχόν οικονομικό πλεόνασμα θα πηγαίνει σε Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας και θα επενδύεται σε νέες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας θα είναι sui generis και αφορούν κάθε είδους παραγωγική δραστηριότητα η οποία καλύπτει κοινωνικές ανάγκες, ενώ παράλληλα διασφαλίζει θέσεις εργασίας για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ετσι, προτιμητέοι εταίροι – που θα είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι και θα διαθέτουν μία ψήφο - θεωρούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πρώην χρήστες, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, παλλινοστούντες, άτομα κάτω των 35ετών, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές που μαστίζονται περισσότερο από την ανεργία.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες ή να επιδιώκουν κοινωνικό σκοπό, όπως π.χ. βρεφονηπιακός σταθμός, διατήρηση παραδοσιακού επαγγέλματος, καφενείο σε χωριό, αλλά και συντήρηση δημοσίων κτιρίων κλπ. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν κίνητρα όπως διευκολύνσεις στη χρηματοδότηση με εγγυοδοσία σε άτοκα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ, απαλλαγές από επιβαρύνσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τα δύο πρώτα έτη, κ.ά. υπό προϋποθέσεις. Δημόσιο, ΟΤΑ και επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, οι αποδέκτες των παροχών δεν επιβαρύνονται ούτε στο ελάχιστο. Ωστόσο, στόχος είναι η οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης, οπότε παραμένει αδιευκρίνιστο πως θα συνεχιστεί η λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης όταν τελειώσουν τα κονδύλια, αν δεν πουλά τα προϊόντα που παράγει ή τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Στην Ευρώπη, πάντως, ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει τρίτο τομέα στην οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και αντιστοιχώντας στο 6% της συνολικής απασχόλησης, ενώ απασχολούνται 11 εκατ. εργαζόμενοι. Στη χώρα μας, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, όπως με τις ΚΥΣΠΕ, που όμως δεν είχαν μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο.
Η κοινοβουλευτική διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα ακολουθήσει κοινωνική διαβούλευση. Το σ/ν αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Φωτεινή Πούλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr