Με το βλέμμα στραμμένο στον τρίτο όροφο της Μονής Πετράκη όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας βρίσκονται πολλοί αρχιερείς οι οποίοι, όπως εκτιμάται, μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου με σειρά κινήσεών τους θα ζητήσουν διευκρινίσεις για τα όσα συνέβησαν. Και όλοι δηλώνουν ότι εάν η κατάσταση δεν αποσαφηνιστεί τότε το θέμα θα πρέπει να τεθεί στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συνεδριάσει τον Οκτώβριο προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Αυτοί που πρέπει να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή ο Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντ. Ζαμπέλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος ο οποίος θεωρείται στην Ιεραρχία ο καλύτερος γνώστης των οικονομικών θεμάτων της Εκκλησίας.
Οπως τόνισαν στο «Βήμα» στελέχη της ΕΚΥΟ, λειτούργησαν « κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού είχαν έναν καταπατητή τον οποίο δεν μπορούσαν να εκδιώξουν, γι΄ αυτό και πούλησαν τα οικόπεδα ». Μάλιστα, προσθέτουν ότιδεν μπορούσαν να γνωρίζουν πού θα καταλήξουν αυτά τα οικόπεδα. « Κοιτάξαμε την εξασφάλιση ενός μεγάλου τιμήματος ». Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο χρόνο όταν η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία (ΕΚΥΟ) αποφάσισε να πουλήσει τα τέσσερα στρέμματα οικοπέδων που διέθετε στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη». Τα συγκεκριμένα οικόπεδα με αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων είχαν κριθεί καταπατημένα και ο καταπατητής έπρεπε να τα εγκαταλείψει. Αντ΄ αυτού εμφανίστηκε ο ίδιος ως αγοραστής των οικοπέδων με επιταγές πολλών εκατομμυρίων που παρέδωσε στην ΕΚΥΟ και παρά το γεγονός ότι το επάγγελμά του δεν επέτρεπε μια τέτοιους είδους εξαγορά. Στη συνέχεια την ίδια ημέρα τα οικόπεδα πουλήθηκαν σε τρεις κυπριακών συμφερόντων υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να έχουν σχέση με γνωστό εφοπλιστή.
Η απαγγελία κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποτελέσει έργο του ανακριτή ο οποίος θα πρέπει να μελετήσει εξ υπαρχής τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου και θα καλέσει να καταθέσουν στο γραφείο του μάρτυρες που γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση. Ετσι η κλήση κατηγορουμένων για να απολογηθούν ενώπιόν του δεν αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διώξεις ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος για πράξεις, που όπως αναφέρουν, τελέσθηκαν σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και η οποία είναι η ζημιωθείσα από την αξιόποινη δράση των εμπλεκομένων. Για τον λόγο αυτόν τα αδικήματα διώκονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50) ο οποίος προβλέπει βαρύτατες ποινές- ακόμα και αυτή της ισόβιας κάθειρξης- για όσους μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης παραπεμφθούν σε δίκη και κριθούν ένοχοι από το δικαστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr