Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ρωσίας, του τρίτου εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, επιβλήθηκε εμπάργκο στις εξαγωγές σταριού και των παραγώγων του έως το τέλος της χρονιάς λόγω του καύσωνα που προκάλεσε μείωση της σοδειάς της, απειλώντας την εσωτερική της αγορά με έλλειψη και άνοδο των τιμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, προειδοποίησε μάλιστα, ότι αυτή η απόφαση και η αντίδραση των αγορών δημιούργησαν μια "σοβαρή" κατάσταση στην αγορά σταριού και αν συνεχιστεί η εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες.
Συνεχίζοντας το ράλι που άρχισε τον Ιούνιο, η τιμή του σιταριού στην αγορά του Σικάγο έφθασε την Παρασκευή στα 8,68 δολάρια το μπούσελ, έχοντας ενισχυθεί κατά 25% μόνον στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ενώ οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί η τιμή και στα 10 δολάρια. Την απόφαση αυτή της Ρωσίας, για την οποία συμβουλεύτηκε την εταιρεία Glencore International και το ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο SovEcon, ενδέχεται να μιμηθούν το Καζακστάν, η Ουκρανία και η Λευκορωσία. Οι τρεις εξίσου σημαντικές χώρες παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών έχουν επίσης πληγεί από την ξηρασία, ενώ δεσμεύονται να συντονίζονται με τη Μόσχα σε τέτοιες περιστάσεις από τη μεταξύ τους τελωνειακή ένωση.
Αν και ο ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή "μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τη σοδειά" της χώρας, αναλυτές της Morgan Stanley, τονίζουν ότι «η άνοδος των τιμών του σιταριού είναι υπερβολική». Μάλιστα το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, μιας από τις σημαντικότερες χώρες εισαγωγής σιταριού, τονίζει πως «η κατάσταση θα ήταν κρίσιμη αν ήταν ανεπαρκής η παραγωγή παγκοσμίως, πράγμα που δεν ισχύει».
Η απόφαση αυτή προκαλεί "ένα στοιχείο αστάθειας στην αγορά" σιτηρών και "μια κατάσταση που δεν ήταν σοβαρή, έχει γίνει τώρα σοβαρή", δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, γραμματέας της Διακυβερνητικής Ομάδας του FAO για τα Σιτηρά.
Η "μη αναμενόμενη και πολύ απότομη" αυτή ανακοίνωση από τη Ρωσία δημιουργεί τον κίνδυνο "να διακοπεί προσωρινά το (διεθνές) εμπόριο σιτηρών", καθώς οι κάτοχοι αποθεμάτων θα υπολογίζουν σε μια συνέχιση της ανόδου των τιμών, προσέθεσε.
"Βεβαίως", υπογράμμισε ο ειδικός, "αν οι τιμές αυξηθούν στις φτωχές χώρες και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα, αυτό θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα, όπως είχε συμβεί το 2007-2008", όταν η εκτίναξη των τιμών των προϊόντων διατροφής (περισσότερο από 53% στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2008 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2007) είχε πλήξει βαριά τις πιο φτωχές χώρες, προκαλώντας ξέσπασμα λιμού σε χώρες στην Αφρική, στην Καραϊβική και στην Ασία.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών. Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περιμένουμε δυο με τρεις μήνες", κατέληξε.
Α.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr