Οι επενδυτές των μετοχών λοιπόν, θα πρέπει να αρχίσουν να… σκάβουν βαθύτερα για να ξετρυπώσουν τους νικητές των αποδόσεων, αντί να ακολουθούν μία πιο ευρεία στρατηγική, επιλέγοντας απλά κλάδους, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνεται και ο κύκλος των εταιρικών κερδών ωριμάζει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
Η πιστωτική κρίση το 2007 και το 2008 έστειλε τους επενδυτές στο καταφύγιο των αμυντικών κλάδων όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα τρόφιμα και οι τηλεπικοινωνίες.
Καθώς η οικονομία αναρριχήθηκε έξω από την κρίση στις αρχές του 2009, οι επενδυτές έτρεξαν να στοιχηματίσουν και μάλιστα με μανία, στις σφυροκοπημένες κυκλικές μετοχές, όπως οι τράπεζες, ο κλάδος των ορυχείων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κέρδισαν πάνω από 48% πέρυσι σε σχέση με κέρδη της τάξης του 26% του ευρωπαϊκού δείκτη DJ STOXX 600, την ίδια περίοδο.
Αυτή τη φορά όμως οι αναλυτές συστήνουν ακόμη βαθύτερη ανάλυση από πλευράς των επενδυτών, έτσι ώστε να εντοπίσουν εταιρείες που προσφέρουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.
Όπως τονίζει ο κ. Mark Bon, διαχειριστής κεφαλαίων στην Canada Life, αυτή τη φορά οι επενδυτές πρέπει να… σκάψουν βαθιά, πρέπει να ανακαλύψουν όχι απλά τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά εκείνες τις εταιρείες που σημειώνουν ισχυρή και σταθερή κερδοφορία και αύξηση πωλήσεων.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής, οι παραδοσιακά αμυντικοί κλάδοι όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι τηλεπικοινωνίες και η υγεία, έχουν όλοι πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα να αντιμετωπίσουν, τα οποία υπονομεύουν την ανάπτυξή τους, όπως επίσης και τον ανταγωνισμό.
Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση επενδυτικής στρατηγικής είναι η επιλογή μετοχών εκείνων των εταιρειών που έχουν πολύ καλή πορεία στον κλάδο τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με την DWS, θυγατρική της Deutsche Bank, στο σημερινό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σκεπτικισμό, επιφυλακτικότητα, αβεβαιότητα και έντονη μεταβλητότητα, η μόνη στρατηγική που μπορεί να αποδώσει είναι αυτή του stock picking και όχι των τοποθετήσεων σε κλάδους. Η DWS σημειώνει ότι για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η υψηλή μεταβλητότητα έχει στραφεί σε μεμονωμένες μετοχές των γερμανικών δεικτών από μία πληθώρα κλάδων, και στο top ten των επιλογών της είναι μετοχές όπως η φαρμακευτική Bayer, η Ε.ΟΝ του κλάδου της κοινής ωφέλειας, και η Salzgitter, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χαλυβουργίας της Γερμανίας,
Όπως σημειώνει ο Philip Lawlor, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη Smith & Williamson, η αγορά τα επόμενα χρόνια θα μοιάζει με το περιβάλλον που είδαμε στις αρχές του 1990, όπου δεν χρειαζόταν κάποιος να έχει συνολική αποψη για την αγορά έτσι ώστε να επενδύσει. Τότε, η επενδυτική στρατηγική που κυριαρχούσε ήταν το κυνήγι εταιρειών που δεν πρόκειται να προσφέρουν... απογοήτευση. Που δεν πρόκειται να… βαρέσουν κανόνι. Που αναπτύσσονται γερά και σταθερά. Που έχουν σημαντικό όγκο πωλήσεων και υγιείς ισολογισμούς..
Και η Goldman Sachs είναι υπέρ του stock-picking και όπως υπογραμμίζει, η ίδια τοποθετείται σε εταιρείες που αναμένεται να σημειώσουν σταθερή ανάπτυξη, από διάφορους κλάδους της αγοράς, όπως η φαρμακοβιομηχανία Novartis, η κατασκευαστική Vinci, η εταιρεία υπηρεσιών επιθεώρησης SGS και η εταιρεία προϊόντων πολυτελείας Hermes.
Μια άλλη απόδειξη του ότι… «πληρώνει» η στρατηγική του stock-picking είναι το ότι οι εταιρείες εμφανίζουν αποκλίσεις στα κέρδη τους μετά την ανάκαμψη από τον πάτο της κερδοφορίας, γύρω στα μέσα του 2009. Όπως τονίζει ο επικεφαλής παγκόσμιας κατανομής κεφαλαίων της Credit Suisse, κ. Michael O' Sullivan, καθώς ο κύκλος της κερδοφορίας αρχίζει και ωριμάζει, ήδη έχουν αρχίσει και φαίνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των νικητών και των χαμένων στις μετοχές. Το stock picking, όπως τονίζει, από τώρα και για τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι η κορυφαία επενδυτική στρατηγική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr