Δεδομένου ότι η τρόικα πιέζει για την πλήρη απεμπλοκή του Δημοσίου, τα δεδομένα αλλάζουν και οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από πίνγκ - πόνγκ, που το μπαλάκι περνάει πότε στο τερέν των τραπεζών και πότε στο τερέν των... κρατικόχαρτων.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και το ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης ή σύναψης στρατηγικής συμμαχίας. Η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται σε 51,460%.
Στον ΟΤΕ οι φήμες κάνουν λόγο για σταδιακές αγορές μέσω τρίτων χαρτοφυλακίων από την Deutsche Telecom, κάτι το οποίο έχει διαψευστεί από τους Γερμανούς. Κατά το παρελθόν πολλές εντολές αγορών μέσω συνεργαζόμενων χαρτοφυλακίων με γερμανικές τράπεζες ή άλλους οίκους που έχουν έδρα στο Λονδίνο, θολώνουν τα νερά. Η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται σε 20,00045%. Σημειωτέων, ότι αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου και δευτέρου 3μήνου.
Στον ΟΠΑΠ η συμμετοχή του Δημοσίου διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 34%. Φήμες ιδιωτικοποίησης δεν υπάρχουν, καθώς το Δημόσιο θα διατηρήσει τον «μονοπωλιακό» χαρακτήρα του Οργανισμού, λόγω άλλωστε και της υψηλής μερισματικής του απόδοσης, χρήσιμης ως πηγής εσόδων του Δημοσίου σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς. Εκείνο που συζητείται όμως, είναι το άνοιγμα της αγοράς, δεδομένου ότι περί τα τέλη Αυγούστου αναμένεται το νομοσχέδιο για τον τζόγο.
Κοντά στο 34% ανέρχεται η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, με την πλευρά Λάτση να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή αν και όταν το Δημόσιο πουλήσει. Οι μετοχές των δύο λιμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και των δύο εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, χθες δεν έκαναν σπουδαία πράγματα στο ταμπλό. Κι επειδή οι φήμες μπορεί να δημιουργηθούν με το παραμικρό, στις προαναφερόμενες εισηγμένες που το Δημόσιο έχει θέση και ταυτόχρονα διαπραγματεύονται στον 20άρη, οι συναλλαγές τους ήταν μικρές, αλλά μεγάλες σε σχέση με την εποχή, που υποτίθεται ότι η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στις... παραλίες.
Την ίδια ώρα, από τις τράπεζες, η ΕΤΕ ήταν αυτή που έκανε χθες την υπέρβαση. Όχι μόνο διέσπασε την αντίσταση των 11,90 ευρώ, που ήταν υψηλά του προηγούμενου μήνα, αλλά άγγιξε ενδοσυνεδριακά και τα 12,20 ευρώ, για να κλείσει στα 12,05 ευρώ και με κέρδη 1,26% διακινώντας σχεδόν 3,6 εκατ. τεμάχια. Σημειωτέων, ότι η μετοχή της Εθνικής είχε να βρεθεί πάνω από τα 12 ευρώ εδώ και... τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα από τις 10 Μαΐου... Ταυτόχρονα, όταν το Τ.Τ. ή η Eurobank τον Ιούνιο είχαν πάρει άνοδο κοντά στο 80 και 60% αντίστοιχα, η ΕΤΕ είχε ενισχυθεί κοντά στο 30%, υστερώντας σε απόδοση. Οπότε τυχόν ανοδικό γύρισμα της ΕΤΕ είναι μάλλον ιδιαίτερα χρήσιμη για την αναρρίχηση της αγοράς πιο ψηλά δεδομένης της βαρύτητάς της στην διαμόρφωση του γενικού δείκτη (με στάθμιση μεταξύ 15 - 20%).
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος είναι από τους αναλυτές που δεν περίμεναν χθες την δύο στα δύο αντίδραση του Χ.Α., κάνοντας λόγο, «για εντυπωσιακό κλείσιμο. Παρά ταύτα παραμένω επιφυλακτικός, καθώς στα επίπεδα αυτά μπορούν να υπάρξουν ρευστοποιήσεις. Πάντως, αν το κλίμα αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι καλό στις διεθνείς αγορές δεν θα απέκλεια συνέχεια στην αντίδραση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr