Σε εισήγηση που εστάλη προ ημερών στο ΥΠΕΚΑ, ζητά στην ουσία οι αιτήσεις για αγροτικά φωτοβολταικά να μην ξεπεράσουν σε αριθμό τις 1.500 (των 100 kw έκαστη) - έναντι των 10.000 ή παραπάνω που ακούγεται ότι είναι έτοιμες προς υποβολή- με την κατανομή της ισχύος αυτής να γίνει σε κάθε έναν από τους 52 νομούς της χώρας, ανάλογα με την κατανάλωσή του, και να καλύπτει το 1% της συνολικής του ζήτησης για ενέργεια. Διαιρώντας τα 150 MW με τον αριθμό των νομών, προκύπτει ένας μέσος όρος της τάξης των 2,5-3 αγροτικών MW ανά νομό.
Η πρόταση της ΔΕΗ, εφόσον πάρει την έγκριση του υπουργείου, θα κοινοποιηθεί άμεσα στις κατά τόπους υπηρεσίες της, οι οποίες και θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις, για τις οποίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το μέτρο θα έχει προσωρινή ισχύ. Αφορά στο μεταβατικό στάδιο μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου, που σύμφωνα με το νόμο των ΑΠΕ, αναμένεται να εκδοθεί η οριστική υπουργική απόφαση για την «πράσινη» ισχύ η οποία μπορεί να εγκατασταθεί στη χώρα ανά έτος έως και το 2020, με συγκεκριμένη αναλογία για την κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία. Να θυμίσουμε ότι από την ψήφιση του νόμου των ΑΠΕ τον Ιούνιο και μέχρι την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, έχει απαγορευτεί η εξέταση κάθε νέου αιτήματος, πλην εκείνων που αφορούν σε εγκατάσταση ΑΠΕ από επαγγελματίες αγρότες, σε στέγες κτιρίων και σε σταθμούς από βιομάζα.
Καλλιεργούν ελπίδες
Είναι προφανές πως η σχετική εισήγηση για τα 150 MW, διόλου δεν θα ικανοποιήσει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς -που συνεπικουρούμενοι από την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης- καλλιεργούν στα μέλη τους φρούδες ελπίδες πως τα φωτοβολταικά θα είναι η λύση στο οικονομικό τους πρόβλημα. Κάποιες μάλιστα φωνές φτάνουν να μιλούν μέχρι και για «φ/β κίνημα αγροτών…».
Για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πάρει βεβαίωση από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, το πρώτο δηλαδή δικαιολογητικό που απαιτείται για όσους θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για φωτοβολταικά, περί τα 6.000 άτομα !
Και είναι τέτοιο το κλίμα που συντηρείται στην επαρχία, πως τα φ/β είναι η κότα με τα χρυσά αυγά, ώστε είναι πολύ πιθανό τα πλαφόν ανά νομό που θα τεθούν, να «κλείσουν» κιόλας από την πρώτη εβδομάδα έναρξης υποβολής των αιτήσεων.
«Δεν είναι για… χόρταση»
«Τα φ/β δεν είναι για… χόρταση», είπε ωστόσο προ ημερών σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θ. Κοκκινούλης, στέλνοντας το μήνυμα στους αγρότες να μην αντιμετωπίσουν το θέμα ευκαιριακά.
Από επίσημα πάντως χείλη ακούγεται ότι οι εν δυνάμει αγρότες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω αιτήσεων, μπορεί να φτάσουν τις 10.000 και τις 15.000. Έστω και οι μισοί να προχωρήσουν στην κατάθεση του σχετικού φακέλου για 100άρια φ/β, σημαίνει ότι ένας όγκος 750 MW, που συνεπάγεται 3.000-4.000 ευρώ αμοιβή στον κάθε μελετητή, θα έρθει να προστεθεί στα 2.800 MW, (από εξαιρέσεις μέχρι άδειες παραγωγής και νέα αιτήματα για στέγες), που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, όπως έγραψε χθες το «Energy Press» (2/8/2010) επικαλούμενο στοιχεία της ΔΕΗ.
Τι και πόσα απ’ όλα αυτά θα γίνουν, όταν το επίσημο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εστάλη από το ΥΠΕΚΑ στην Κομισιόν τον Ιούλιο για διαβούλευση μιλάει για στόχο 2.200 MW ως το 2020 ; Επίσης, πόσοι από τους παραγωγούς, πολλοί εκ των οποίων είναι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες, έχουν δικά τους κεφάλαια 45.000 ευρώ (ένα 100άρι κοστίζει 300.000 ευρώ, και ο όρος στα δανειοδοτικά προγράμματα κάποιων τραπεζών είναι 15% ίδια συμμετοχή) ;
Αυτός ακριβώς ο φόβος της φούσκας που δημιουργείται, και η γενικότερη αίσθηση ότι θα δημιουργηθεί μια δεύτερη γενιά εγκλωβισμένων στα φ/β, σε χειρότερο βαθμό απ’ ότι συνέβη την περίοδο 2007-2008, είναι και ο λόγος για τον οποίο ακόμη καθυστερεί και δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος της ΔΕΗ προς τα καταστήματά της.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr