Πολλοί στάθηκαν στις δηλώσεις Κωστόπουλου σε Κυριακάτικη εφημερίδα ότι αν και είναι νωρίς για να προχωρήσουν τέτοιου είδους διαδικασίες, ο ίδιος δεν θα απέρριπτε αναθέρμανση της συμμαχίας με την Εθνική, ή την πρόταση κάποιας ξένης αξιόλογης τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κούρσα των τραπεζικών μετοχών ανεβάζει τις τιμές των μετοχών και κατ' επέκταση τις κεφαλαιοποιήσεις, δίδοντας την εντύπωση στην αγορά ότι τελικά τα όποια deals, θα γίνουν σαφώς σε καλύτερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες.
«Θα πρέπει να έρθουμε στη θέση των τραπεζιτών», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, «και να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν deals τόσο κοντά στη λογιστική αξία των τραπεζών, αφού από τον Μάιο και τον Ιούνιο που παρατηρήθηκαν τα χαμηλά έτους ή τα χαμηλά πενταετίας για πολλές από αυτές, έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες».
Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι θα υπάρξουν συμφωνίες, θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο. Σημασία έχει ο χρόνος. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του εξαμήνου και δευτέρου 3μήνου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθήσει στις περιπτώσεις του Τ.Τ. και της ΑΤΕ, δεδομένου ότι ακόμα εκκρεμεί η πρόσληψη των συμβούλων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η τωρινή συγκυρία έχει ομοιότητες με το παρελθόν και αναδεικνύει το ρόλο των τραπεζών. Οι ίδιοι θεωρούν ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 που ξεκίνησαν τα deals στις τράπεζες, όπως η εξαγορά της Ιονικής από την Alpha, της Εργασίας από τη Eurobank κ.ά., η ελληνική οικονομία βρισκόταν και πάλι σε φάση προσαρμογής. Τότε η Ελλάδα εγκατέλειπε το ιστορικό της νόμισμα, τη δραχμή και υιοθετούσε το ευρώ. Τώρα, επιδιώκει να φέρει την οικονομία της στον ενάρετο κύκλο. Για το λόγο αυτό λοιπόν, παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο το ενδιαφέρον των ξένων προς στον εγχώριο τραπεζικό και μάλιστα δεν θα πρέπει ν' αποκλειστεί η έκπληξη να έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Οι τραπεζίτες, εξηγούν οι ίδιες πηγές, από τον Ιούνιο και μετά βρίσκονται σε επαφές με θεσμικούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για να καλύψουν το εγχείρημα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό θα γίνει μόνο και μόνο για ν' απεμπλακούν από τον... βραχνά του Δημόσιου, επιστρέφοντάς του τις προνομιούχες μετοχές και τους... επιτρόπους που έχουν μπει στα διοικητικά συμβούλια. Από τη στιγμή που προχωρήσει κάτι τέτοιο, τότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα deals.
«Η υπέρβαση των 1.600 μονάδων για τον Γ.Δ. είναι αποτέλεσμα κυρίως των θετικών εξελίξεων στην ευρωζώνη», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Guardian Trust κ. Β. Σωτηρόπουλος. «Οι τράπεζες οδηγούν αυτή τη φορά τις εξελίξεις, καθώς η αγορά αξιολογεί τα ακόλουθα τέσσερα δεδομένα:
Πρώτον, την ύπαρξη πολλών σεναρίων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και αυξήσεις κεφαλαίων, που ακόμη και όταν διαψεύδονται εξακολουθούν να συντηρούν τις ελπίδες ότι θα υπάρξει κινητικότητα.
Δεύτερον, τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών δίνει θετικό momentum και στις ελληνικές.
Τρίτον, τη χαλάρωση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας από την επιτροπή κανόνων Βασιλεία III με την παράταση του χρόνου εφαρμογής για το 2018.
Τέταρτον, τα θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, που κάλυψαν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τα μάλλον θετικά αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας στην ελληνική οικονομία για την τήρηση των όρων του Μνημονίου τότε αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα διαμορφώνεται σε θετική κατεύθυνση. Με την καταβολή τη δεύτερης δόσης του δανείου (9 δισ. ευρώ) τον προσεχή Σεπτέμβρη οι ακραία αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις απομακρύνονται για τη χώρα μας».
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr