Λίγα 24ωρα μετά τη «βόμβα» της Κομισιόν για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αρχίζει και γίνεται σαφές στους κυβερνητικούς ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη σύσταση από τις δεκάδες που μέχρι σήμερα μας έχουν απευθύνει για μη συμμόρφωση προς τις Κοινοτικές Οδηγίες.
Το έκαναν άλλωστε σαφές οι ελεγκτές : «Σαν κοινοτικός υπάλληλος συμμετείχα στις συζητήσεις για την πώληση της Ολυμπιακής επί 17 χρόνια. Δεν μπορώ να περιμένω άλλο τόσο διάστημα για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ», φέρεται μεταξύ άλλων να είπε στον Κ. Μαθιουδάκη, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χάινς Χίλμπρεχτ.
«Δεν είμαστε εδώ ούτε για να σώσουμε τον ιδιωτικό τομέα : όσοι έχετε μονάδες, και δεν μπορείτε να τις χρηματοδοτήσετε, πουλήστε τις σε ξένους που διαθέτουν τα κεφάλαια», ήταν η απάντηση που εισέπραξαν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας όταν εξέφρασαν την άποψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα προκαλέσει χάος και θα οδηγήσει και τους ίδιους που έχουν επενδύσει σε αδιέξοδο.
Εξειδίκευση στο μνημόνιο
Δηλαδή όλοι όσοι ήταν στις συναντήσεις με το κλιμάκιο της Kομισιόν, από κυβερνητικούς παράγοντες μέχρι τεχνοκράτες και ιδιώτες επενδυτές, δύσκολα μπορούν να πιστέψουν ότι δεν θα υπάρξει κάποιου είδους εξειδίκευση στο μνημόνιο : Ένα «attachment 2», στο οποίο οι Κοινοτικοί θα επιχειρήσουν να προσθέσουν την εκποίηση μονάδων ή κάποιο άλλο επώδυνο μέτρο.
Και μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται να επιμένουν πως δεν υπάρχει θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, στην πραγματικότητα ωστόσο προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
«Δεν υπόκειται στους ελληνικούς νόμους το μνημόνιο»
Στο επιχείρημα, δε, ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο μνημόνιο, υπάρχει αντίλογος. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στην «original» έκδοση του μνημονίου, αναφέρεται ότι οι δανειστές έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν ή να εξειδικεύουν τους όρους, σύμφωνα με τη βούλησή τους. Άλλωστε το μνημόνιο, δεν υπόκειται σε «greek laws», όπως λέει συνομιλητής μας.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση των φορολογικών εσόδων, όπου παρ’ ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν περιλαμβανόταν στα μέτρα ως υποχρεωτική, εντούτοις αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το επιβεβαίωσε, λένε οι πληροφορίες, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου την προηγούμενη Τετάρτη, κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη.
Κριτική για καθυστέρηση
Και τώρα τι γίνεται ; Απλώς οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να μετριάσουν τις απαιτήσεις των κοινοτικών, (που απ’ ότι λέγεται θα έχουν νέα συνάντηση με τον γ.γ. ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη την Παρασκευή), αλλά ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Διότι γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή, οι ελεγκτές της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα και χθες ενημερώθηκαν από τον κ. Παπακωσταντίνου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μπορεί να θέσουν και επισήμως θέμα ΔΕΗ κατά τις υποδείξεις της Κομισιόν. Και μπορεί η ΡΑΕ, μετά από την ολομέλεια που έχει προγραμματίσει για το πρωί της Πέμπτης να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για το άνοιγμα της αγοράς στη χονδρική, αλλά η γενικότερη αίσθηση είναι πως πλέον δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία.
Το ΥΠΕΚΑ που τις είχε εδώ και εβδομάδες στα χέρια του, άργησε να πάρει αποφάσεις. Δεν είναι λίγοι όσοι του ασκούν κριτική ότι δεν αξιοποίησε τις προτάσεις της Αρχής - αυτές που οι κοινοτικοί χαρακτηρίζουν τώρα ως «τσιρότα», (κοστολόγηση CO2, πιο δραστική διαχείριση των υδροηλεκτρικών, κ.ά.)- φοβούμενο τη κόντρα με τη ΓΕΝΟΠ, ούτως ώστε να προετοιμάσει μια εναλλακτική «αξιόπιστη» πρόταση.
Ίσως, γιατί δεν αξιολόγησε σωστά τη σημασία της έλευσης του κλιμακίου για την ενέργεια, λένε οι επικριτές. «Όλη αυτή η κατάσταση επωαζόταν επί χρόνια. Να πεις ότι το υπουργείο δεν τη γνώριζε, μόνο το τελευταίο μήνα έλαβε πλήθος παρόμοιων επιστολών», σχολιάζουν ακόμη και εντός ΔΕΗ, που θεωρούν ότι η διαχείριση δεν ήταν η καλύτερη. Θυμίζουμε εδώ, ότι το πακέτο των απαιτήσεων εκτός από 40% πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, προβλέπει και ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων.
Πολιτική διαπραγμάτευση
Εκείνο πάντως που έχει γίνει κατανοητό από την Παρασκευή μέχρι σήμερα είναι πως η πολιτική του «όχι σε όλα», που κυριαρχεί και υπαγορεύεται απευθείας από τη ΓΕΝΟΠ, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Είναι η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, και ίσως προκειμένου να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερα, να εξετασθούν άλλες λύσεις προς την κατεύθυνση, για παράδειγμα, να συναινέσει η ελληνική πλευρά στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς, έναντι της πώλησης του 40% των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό θα το αποδεχθεί η τρόικα. Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ ακονίζει τα όπλα της…
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr