Λίγο η ενεργή εμπλοκή κάποιων τραπεζών με ειδικά δανειακά προγράμματα (Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ, κ.ά), λίγο η συχνή επικοινωνιακή προβολή των πλεονεκτημάτων τους, έχουν σαν αποτέλεσμα δειλά- δειλά όλο και περισσότεροι να κάνουν χώρο στην ταράτσα τους για μια «θέση στον ήλιο».
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ, (http://www.dei.gr/Images/FV%20STIS%20STEGES%20STATISTIKA.pdf) δείχνουν ότι από τον Απρίλιο και μετά οι ενεργοποιήσεις αιτήσεων στο δίκτυο, κινούνται με ένα ρυθμό της τάξης των 30 το μήνα, έναντι 10 ή και λιγότερων μέχρι και το Φεβρουάριο.
Βέβαια, από τον Ιούλιο του 2009 οπότε και ξεκίνησε το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φ/β σε στέγες και δώματα κτιρίων μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα μόνο 766 αιτήσεις ισχύος 6.170 MW, εκ των οποίων δεν έχουν ενεργοποιηθεί παρά οι 133 (1.004,3 MW). Δηλαδή ούτε μια στις… επτά.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων που γίνονται έργα και συνδέονται στο σύστημα αυξάνεται με ανοδικό ρυθμό : Από μόλις 23 τον Φεβρουάριο, έφτασαν στις 55 τον Μάρτιο, σε 81 τον Απρίλιο, σε 105 τον Μάιο και σε 133 τον Ιούνιο. Να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και το Δεκέμβριο του 20099, δεν είχαν συνδεθεί στο σύστημα παρά μόνο… 8 φωτοβολταικά.
Αξιολόγηση των αιτήσεων μετά τις 4 Σεπτεμβρίου
Μάλιστα πριν από περίπου δέκα ημέρες, οπότε και η ΔΕΗ απέστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο στα τοπικά της καταστήματα σχετικά με το ποιες αιτήσεις δέχεται και ποιες όχι, ούτε λίγο ούτε πολύ σχηματίστηκαν ουρές. Οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της έδρας των τοπικών υπηρεσιών Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχές ΔΕΗ), κατά κανόνα στις πρωτεύουσες των νομών πλην Αττικής, Θεσσαλονίκης, και όχι στις μικρότερες κατά τόπους υπομονάδες τους (Πρακτορεία, Υποπρακτορεία).
Δεν έχει γίνει ακόμα συλλογή και κεντρική καταχώρηση των πρώτων αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε κάθε περιφερειακό κατάστημα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, υπήρξε έντονο, μη αναμενόμενο ενδιαφέρον, στις περισσότερες, δε, περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι ήταν προετοιμασμένοι και οι αιτήσεις τους πλήρεις.
Η ΔΕΗ θα συγκεντρώσει τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων και εν συνεχεία θα τα ταξινομήσει και θα τα αξιολογήσει. Η αξιολόγηση των εν λόγω αιτήσεων θα ξεκινήσει μετά τις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος κατάθεσης της αίτησης σύνδεσης, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου, καθώς η χρονική προτεραιότητα καθορίζεται από αυτό το κριτήριο.
Ποιες αιτήσεις δέχεται
Οι κατηγορίες των αιτήσεων που δέχεται είναι οι εξής :
• Αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος για κτιριακές εγκαταστάσεις (ισχύος έως 10 KW)
• Αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος άνω των 20 KW και μέχρι 100 KW, για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ
• Αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 KW, που εγκαθίστανται σε πάσης φύσεως κτίρια ή στέγαστρα (βιομηχανικές στέγες, κλπ)
• Νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους ισχύος μέχρι και 100 KW, με αριθμό Πρωτοκόλλου περιοχής
• Νέες αιτήσεις σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε κτίρια και στέγαστρα ισχύος άνω των 100 KW και έως 1 MW.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr