Ο κ. Λοβέρδος τόνισε από το βήμα της Βουλής την Τρίτη πως «εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει» και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση την επόμενη εβδομάδα, με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε».
Μιλώντας δε σε δημοσιογράφους χθες, χαρακτήρισε τις αυξήσεις αποδοχών μέσω αποφάσεων της διαιτησίας «καταφανώς εκτός πλαισίου», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν το εν λόγω πλαίσιο είναι νομικό ή ηθικό. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η παρέμβαση για την κατάργηση των αποφάσεων είναι συνταγματική.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι με τέτοιες αποφάσεις υποβαθμίζεται η θετική επίπτωση της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι ρυθμίσεις της οποίας κινούνται εντός του πλασίου του Μνημονίου. Παράλληλα, προκαλούνται προβλήματα στη χώρα. "Η κυβέρνηση θα αντιδράσει'', είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης. Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, έκανε λόγο για «αντικοινωνικό πραξικόπημα» με το οποίο απαγορεύεται στους ιδιώτες να δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, ενώ έχουν συμφωνήσει στη διαιτησία.
«Τίθεται σε κρίση και η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων; Υπάρχει βούληση της κυβέρνησης, όλη αυτή η διαπραγμάτευση να τεθεί και αυτή κάτω από τις προδιαγραφές του Μνημονίου;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκόπουλος.
Η απάντηση ήρθε από τον κ. Πέτρο Ευθυμίου: «Η παρέμβαση, που καταγγέλθηκε με τόσο μεγαλοπρεπή τρόπο, είναι ακριβώς η διασφάλιση των όρων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που δημιουργεί ένα πολύ θετικό κεκτημένο μέσα στην τόσο δυσμενή οικονομική συνθήκη,» είπε.
«Είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το επέβαλαν, ως συνθήκη του ελληνικού λαού; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα 14%, όταν έστελνε επιστολές στους εταίρους μας με υπογραφή για 6%; Ποιος άφησε τη χώρα με τον δανεισμό των 300 δισ. και γκρέμισε την ανταγωνιστικότητά της κατά 25 βαθμίδες;» προσέθεσε.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο κ.Θ. Παφίλης έκανε λόγο για επανάληψη του άρθρου 4: «Βάζετε στο γύψο τους εργαζόμενους; Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις; Όταν μια ομοσπονδία παλέψει και υποχρεώσει τους εργοδότες να δώσουν παραπάνω, θα βγείτε με νόμο να πείτε, 'όχι, απαγορεύεται';».
Ο κ. Π. Λαφαζάνης, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως με την κατάργηση των συμβάσεων, που υπερβαίνουν την συλλογική σύμβαση εργασίας, κατόπιν αποφάσεων του ΟΜΕΔ, «ακυρώνεται η ίδια η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα».
Σημειώνεται πως οι εν λόγω αποφάσεις της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαϊου - οπότε ψηφίστηκε ο νόμος που μετέφερε το Μνημόνιο στην ελληνική έννομη τάξη – είναι επτά (πέντε διαιτητικές και δύο μεσολαβητικές), για διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων οι ξεναγοί και οι τεχνικοί ραδιοφωνίας.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr