Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι πιθανότητες διπλής ύφεσης τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Μ. Βρετανία είναι μία στις πέντε, καθώς «με αξιοπρεπή οικονομική ανάπτυξη στις βασικές οικονομίες, όπως της Γερμανίας, μια ύφεση τύπου double dip παραμένει απλώς ένας κίνδυνος και όχι το βασικό σενάριο», λέει χαρακτηριστικά.ο Γιούργκεν Μίκελς της Citi.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2010 και κατά 4% το 2011, καταγράφοντας ελαφριά άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Ωστόσο, στη δημοσκόπηση, οι αναλυτές δεν παραβλέπουν το γεγονός πως οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ τα επόμενα τρίμηνα έχουν μειωθεί, ενώ η Fed εκτιμάται πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων νωρίτερα από 2011. Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στον απόηχο της ενδεχόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και του ηπιότερου πληθωρισμού.
Mικρή, τονίζει πως είναι η πιθανότητα για διπλή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, ο Mark Mobius, πρόεδρος της Templeton Asset Management, εκτιμώντας πως τα κεφάλαια που εισρέουν στο οικονομικό σύστημα από τις κυβερνήσεις ολόκληρου του πλανήτη αποδεικνύουν την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης. «Μπορεί, λοιπόν, οι επενδυτές να είναι ανήσυχοι, αλλά πιστεύω πως είναι απίθανο ο κόσμος να περιέλθει εκ νέου σε ύφεση», υπογραμμίζει.
Επιπλέον, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή παγκόσμια ύφεση, χάρη στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2010 στο 4,6% από το 4,2%, εξαιτίας της ισχυρής ανάπτυξης στην Ασία και της ισχυρής ιδιωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για το 2011, όπου και αναμένει ανάπτυξη ύψους 4,3%.
«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διπλής ύφεσης», διατυμπάνισε στις αρχές του Ιουλίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λέγοντας πως οι περικοπές δημοσιονομικών δαπανών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στην εδραίωση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Την άποψη του Τρισέ, συμμερίζεται και ο Αμερικανός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, αν και στο παρελθόν είχε εκφράσει ιδιαίτερα καταστροφολογικές θέσεις για την ευρωζώνη. «Δεδομένων των σοκ των τελευταίων μηνών και παρά την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών σε μια εποχή δημοσιονομικής πειθαρχίας, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ενδεχομένως να είναι σχεδόν μηδενική προς τα τέλη του έτους», ανέφερε ο Ν. Ρουμπινί. Για τις ΗΠΑ, δε, αναμένει ανάπτυξη στο 1,5% στο δεύτερο μισό του έτους από το 3% κατά το πρώτο εξάμηνο.
Στον αντίποδα, την πεποίθηση πως η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία διπλή ύφεση εξέφρασε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Adrian Blundell-Wignall. Συγκεκριμένα, ο Blundell-Wignall υπογράμμισε πως η έλλειψη δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης στις δύο χώρες.
Α.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr