Τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στατιστικά, νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις στη μέση και χαμηλή τάση κατανάλωσαν 3,4% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ζήτηση που με κάποιες αυξομειώσεις, διατηρείται σταθερά πτωτική από την αρχή του έτους:
- Τον Μάιο η αντίστοιχη μείωση ήταν 3,2%
- Τον Απρίλιο 1,62%
- Τον Μάρτιο 2,9%
- Τον Φεβρουάριο 4,55%
- Και τον Ιανουάριο 0,8%. Συνολικά στο 6μηνο, τα νοικοκυριά, μαζί με το εμπόριο κατανάλωσαν 2,8% λιγότερο ρεύμα από πέρυσι.
Συνυπολογίζοντας τα στοιχεία τόσο για τον οικιακό όσο και για τον βιομηχανικό τομέα, η πτώση της κατανάλωσης στο 6μηνο έκλεισε στο 1,7%.
Πτωτικός ο ρυθμός αύξησης από βιομηχανίες
Ειδικά στο βιομηχανικό τομέα, μπορεί το πρόσημο να είναι ακόμη θετικό αλλά ο ρυθμός αύξησης μειώνεται μήνα με το μήνα. Ο Ιούνιος έκλεισε με άνοδο 2,2% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, έναντι όμως ανόδου 7,4% του Μάιου και 6,7% του Απριλίου, δείγμα ότι τα ποσοστά αυτά ήταν μάλλον συγκυριακά.
Σεπτέμβριος, η «στιγμή της αλήθειας»
«Στιγμή της αλήθειας» πάντως για την αγορά ηλεκτρισμού θεωρείται από όλους τους ειδικούς ο Σεπτέμβριος, όπου τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα δείξουν νέα πτώση, καθώς η κρίση κάνει την παρουσία της αισθητή σε όλο και περισσότερους κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν βάλει στο συρτάρι τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων ιδιωτικών μονάδων, αφού εκ των πραγμάτων δημιουργείται περίσσεια ρεύματος, παρά έλλειμμα, στο οποίο ακριβώς πόνταραν, για τις επενδύσεις τους.
Με ρυθμούς χελώνας τα αιολικά…
Στο μεταξύ με ρυθμούς χελώνας προχωρά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, παρά τις μεγαλόπνοες κυβερνητικές εξαγγελίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Φέτος μάλιστα εγκαταστάθηκε λιγότερη νέα ισχύς ακόμη και σε σχέση με πέρυσι, μια από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς διείσδυσης για τα αιολικά. Καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο εγκαταστάθηκαν στο σύστημα μόνο… 18 μεγαβάτ αιολικών μονάδων, έναντι 53 μεγαβάτ του πρώτου εξαμήνου του 2009. Την εικόνα αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει ο νέος νόμος για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ψηφίστηκε τον Μάιο, κάτι που ωστόσο μένει να φανεί από το 2011 και μετά.
«Τρέχουν» ωστόσο τα φωτοβολταικά
Ο μοναδικός τομέας που κινείται ανοδικά είναι αυτός των φωτοβολταικών, όπου κάθε μήνα προστίθενται περίπου 4-5 νέα μεγαβάτ. Έτσι, από την αρχή του έτους έχουν προστεθεί 24,06 νέα μεγαβάτ φωτοβολταικών, και η συνολική εγκατεστημένη τους ισχύ ανέρχεται πλέον σε 78 περίπου μεγαβάτ.
Πως θα γίνει η μεγάλη ανατροπή ;
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο «επίτευξης στόχων» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ όπως λέγεται, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000 ΜW εγκατεστημένης ισχύος (έναντι μόνο 4.500 ΜW σήμερα) και τα οποία μεταφράζονται σε 1.050 ΜW κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2011. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα εγκαθίσταντο κάθε χρόνο όχι πάνω από 120-130 ΜW ΑΠΕ, για να γίνει η πραγματική «ανατροπή» αφενός πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (θαλάσσια αιολικά, φωτοβολταϊκά σαν εκείνο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, διασυνδέσεις νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού, κ.ο.κ.), αφετέρου να επιτρέψει η ελληνική γραφειοκρατία να λειτουργήσει ο νέος νόμος που προβλέπει σημαντική σύντμηση των χρόνων αδειοδότησης.
Γιώργος ΦιντικάκηςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr