Ποιοι είναι, όμως, οι πέντε λόγοι που, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δεν προβλέπεται διπλή ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ;
1. Υπερβολική απαισιοδοξία
«Βαρύ» παραμένει το επενδυτικό κλίμα, καθώς οι traders δυσκολεύονται να πιστέψουν πως η ανάκαμψη ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με αναλυτές της Merrill Lynch, αν και οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2,5% κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα μετά το πέρας της κρίσης, το ΑΕΠ βρέθηκε στο +3,4%, καθώς τα εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Συνεπώς, η επενδυτική εμπιστοσύνη είναι χαμηλότερη από την αξία των θεμελιωδών μεγεθών.
2. Αμετάβλητα τα επιτόκια της FED
Συζητήσεις επί συζητήσεων γίνονται για το πότε θα αυξήσει η FED τα επιτόκια. Σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων για τη Wall Street Journal, η FED θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το Σεπτέμβρη και μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτό το σενάριο φαίνεται δύσκολο να πραγματοποιηθεί, και έτσι, κορυφαίοι διεθνείς οίκοι, όπως η J.P. Morgan Chase, έχουν ήδη αλλάξει τις προβλέψεις τους για άνοδο των επιτοκίων για το τέλος του 2011, από τον Απρίλιο του 2011.
3. Ανάκαμψη της απασχόλησης
Η απασχόληση αποτελεί τον παράγοντα Χ για το outlook της αμερικανικής οικονομίας. Αν και τα μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας είναι σχεδόν απογοητευτικά, οι αναλυτές πιστεύουν πως ήδη υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία που θα φέρουν άνοδο στα μισθολόγια. Επιπλέον, οι αναλυτές κάνουν λόγο για «έκρηξη» των εποχικών θέσεων εργασίας, αύξηση στην αποταμίευση μετρητών και για έναν απρόσμενα ισχυρό κύκλο κερδοφορίας.
4. Αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης
Παρόλο που οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί στις αγορές τους, οι αναλυτές «βλέπουν» ότι η περίοδος λιτότητας έχει έρθει στο τέλος της και οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Σημειώνεται ότι το Μάιο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, αλλά ενισχύθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια. Βασισμένοι στα ανωτέρω στοιχεία, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της απασχόλησης, οι αναλυτές θεωρούν πως η καταναλωτική δαπάνη θα σημειώσει περαιτέρω ανάκαμψη.
5. Επαρκές το πακέτο στήριξης
Αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που υπεγράφη από τον Μπαράκ Ομπάμα το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολαρίων, τα χρήματα φαίνεται να επαρκούν ακόμη και σήμερα. Παρά, λοιπόν, τις συζητήσεις περί δεύτερου πακέτου στήριξης, η κυβέρνηση έχει ακόμα να ξοδέψει λίγο λιγότερο από το μισό του πακέτου για τις ανάγκες της οικονομίας, ήτοι 380 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρει ο Ιan Shepherdson, αναλυτής στη High Frequency Economics, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανέλθει κατά 3% φέτος, καθώς θα έχει χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο του πακέτου, που αντιστοιχεί στο 2,6% του ΑΕΠ.
Α.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr