Η επιτροπή εποπτείας είπε ότι με τα stress tests θα εξομοιώσει πως οι τράπεζες θα ανταπεξέλθουν σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο.
Όπως είπε η CEBS, η εξομοίωση θα πραγματοποιηθεί σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά χρησιμοποιώντας κοινά μακροοικονομικά σενάρια και πρόσθεσε πως θα προβλέπει επίσης δυσμενείς συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές και σοκ στα επιτόκια με σκοπό να αποτυπώσει την αύξηση των κινδύνων.
Οι αναλυτές από την πλευρά τους δηλώνουν σκεπτικοί σε ότι αφορά την «αυστηρότητα» των stress tests καθώς και των σεναρίων που τα περιβάλλουν. Η ING περιέγραψε την ανακοίνωση της Επιτροπής ως «άκρως απογοητευτική» και επεσήμανε πως οι πληροφορίες και τα σενάρια των tests, δεν πείθουν.
Μία από τις βασικότερες ανησυχίες, τονίζει η ING, είναι πως οι ζημιές, ή τα haircuts, στα κρατικά ομόλογα, θα αντικατοπτρίσουν μόνο την επιδείνωση που έχει σημειωθεί από τις αρχές του Μαΐου - δηλαδή haircut 17% στα ελληνικά ομόλογα και 3% στα ισπανικά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της πιστωτικής αγοράς της RBS, τελικά το σενάριο γύρω από τα haircuts δεν είναι αυστηρό όπως θα περίμενε κανείς, και δεν είναι καν ρεαλιστικό, αφού τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν στις αρχές Μαίου, discount της τάξης του 30%.
Η Unicredit σχολιάζει πως το σενάριο για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης που θα χρησιμοποιηθεί στα stress tests έχει 3% απόσταση από τις προβλέψεις της Κομισιόν για 1% και 1,7% ανάπτυξη για φέτος και του χρόνου αντίστοιχα, και δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό αλλά. και «μαλακό σαν βούτυρο». Όπως προσθέτει, οι λεπτομέρειες του τεστ δεν δείχνουν καμία αυστηρότητα, στηρίζονται σε υποθέσεις και σενάρια που κυριολεκτικά κάθε άλλο παρά. stress έχουν για τις τράπεζες και που υπονομεύουν την αξιοπιστία των ίδιων των stress tests και δεν οδηγούν σε μία βελτίωση διαρκείας της ψυχολογίας της αγοράς.
«Δεν είμαστε καθόλου πεπεισμένοι για την ποιότητα των stress tests σε σχέση με τα haircuts στα κρατικά ομόλογα», υπογραμμίζει ο αναλυτής της SNS Securities, Μaarten Altena, ενώ η Commerzbank τονίζει πως οι χρηματοοικονομικές αρχές θα έπρεπε κανονικά, να είχαν μία καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες τις οποίες εποπτεύουν.
Γιατί λοιπόν, ευθύς εξαρχής, έπρεπε να γίνουν αυτά τα stress tests; Είναι ξεκάθαρο, σημειώνει η Commerzbank, πως η CEBS ελπίζει πως η ανακοίνωση αυτών των τεστ κοπώσεως θα βοηθήσει στο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Όμως για να γίνει αυτό, τα τεστ θα πρέπει να καλύψουν όλα τα σενάρια ρίσκου που σήμερα προκαλούν ανησυχία και φόβο στην αγορά. Θα πρέπει λοιπόν απαραίτητα να συμπεριληφθεί το σενάριο του default των κρατικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί τίποτα περί αυτού, σημειώνει η Commerzbank, ωστόσο ένα επιβεβαιωθεί ότι τα tests περιλαμβάνουν μόνο μέτρια haircuts, τότε το όλο θέμα των stress tests θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr