«Ορισμένες φορές ευτυχώς που υπάρχουν τα άλλα προϊόντα και καλύπτουμε το κόστος των τσιγάρων», δηλώνει στο «R» ο Δήμος Φραντζέσκος, κάτοχος περιπτέρου σε κεντρικότατο σημείο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι είναι μέρες που η πτώση του τζίρου ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Το τελευταίο εξάμηνο, ο τζίρος από τα τσιγάρα έχει μειωθεί κατά 15%-20%, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στα καθαρά έσοδα των περιπτερούχων που φτάνει ακόμη και στο 70%. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις «τρύπες» των παραγγελιών των τσιγάρων, από άλλα προϊόντα», προσθέτει ο κ. Φραντζέσκος, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει καλύτερα την αναλογία των εσόδων.
Σημειώνεται εδώ ότι στο τέλος του 2009 ένα πακέτο τσιγάρων πουλιόταν προς 3,20 ευρώ. Τα 2,34 ευρώ απ΄ αυτά ήταν φόροι (73%) και από τα υπόλοιπα, τα 52 λεπτά πήγαιναν στη βιομηχανία, τα 8 λεπτά στον χονδρέμπορο και 26 λεπτά στον περιπτερά. Το ίδιο πακέτο κοστίζει σήμερα 3,80 ευρώ (εκ των οποίων ο φόρος είναι τα 3,21 ευρώ ή το 84,5%), με τα 36 να κατευθύνονται στη βιομηχανία, 10 λεπτά να πηγαίνουν στον χονδρέμπορο και 13 λεπτά στον περιπτερά. Η πτώση των εσόδων φτάνει το 50%, ενώ σ’ αυτό αν αναλογιστούμε και τη μείωση της κατανάλωσης, αφού οι καπνιστές στρέφονται προς τα φθηνότερα πακέτα ή τον καπνό, τότε η κύρια πηγή εσόδων των περιπτέρων έχει «βουλιάξει».
«Δεν είναι μόνο η πτώση του τζίρου και των εσόδων από τα καπνικά προϊόντα, είναι και όλα τα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας ενός περιπτέρου», παρατηρεί ο κ. Νίκος Λύκουρας, περιπτεριούχος στο κέντρο της Αθήνας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις όχι μόνο των τσιγάρων, αλλά και των υπολοίπων προϊόντων έχουν πέσει κατακόρυφα, παρατηρεί, επισημαίνοντας ότι η συνέχεια ενός περιπτέρου εξαρτάται και από τη θέση στην οποία βρίσκεται. Επισημαίνεται εδώ ότι σύμφωνα με μελέτη εταιρείας Consulting, τα καπνικά προϊόντα αντιστοιχούν στο 55% του τζίρου του, ακολουθούν τα αναψυκτικά- ζαχαρώδη- σνακ με 25% και έπονται ο Τύπος και οι τηλεφωνικές κάρτες με 10% αντίστοιχα.
Το Κράτος χάνει από τέτοιου είδους πολιτικές. Δεν κερδίζει, παρατηρεί άλλος περιπτεράς της Αθήνας, ο οποίος αναφέρει ότι το περίπτερο είναι η «δεύτερη» απασχόληση του. Οι καταναλωτές δεν σταματούν το κάπνισμα, αλλά στρέφονται σε φθηνότερα τσιγάρα, στριφτά ή και λαθραία, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα, και το λιανεμπόριο και ο ευρύτερος κλάδος του καπνού να απειλούνται με αφανισμό.
Άλλωστε όπως σχολίασε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, κ. Ιωάννης Πλακόπουλος, «η αναποτελεσματικότητα των τελευταίων απανωτών και παράλογων αυξήσεων στα τσιγάρα, με την παράλληλη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των περιπτεριούχων, οδηγούν στην εξαφάνιση ενός κλάδου που αποτελείται από 100.000 οικογένειες, χωρίς ταυτόχρονα να πετυχαίνει και η Κυβέρνηση τους στόχους της, όπως έχει αποδείξει ήδη η πραγματικότητα της αγοράς»
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr