Παράλληλα, αμφισβητείται η συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καταγράφει τις εξής τέσσερις ενστάσεις:
- Για τις επικουρικές συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι το κράτος σε περίπτωση ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων πρέπει «να τα καλύπτει διαθέτοντας για το σκοπό αυτό ένα μέρος των γενικών εσόδων του προϋπολογισμού.
- Για τον επανακαθορισμό των επιδομάτων εορτών και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους, σημειώνοντας ότι "απαιτείται η θέσπιση άλλων υπέρ των δικαιούχων παροχών ή πλεονεκτημάτων που αντισταθμίζουν την περιουσιακή απώλεια".
- Για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. προτείνοντας ρύθμιση του ζητήματος με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση.
- Για την αμοιβή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, όπου θέτει το ερώτημα με βάση την αρχή της αναλογικότητας κατά πόσο είναι επιτρεπτό η αμοιβή τους να είναι χαμηλότερη της νόμιμης.
Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση για αυτές τις ενστάσεις.
Εν τω μεταξύ, με το φόβο διαρροών κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους βουλευτές, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ‘έστειλαν’ μήνυμα για κομματική πειθαρχία κατά την ψηφοφορία. Το ασφαλιστικό είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και όσοι το καταψηφίσουν θα βρεθούν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν σε συνεντεύξεις του τόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο κ.Θόδωρος Πάγκαλος.
Πάντως, η επίσημη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι πως: "Σεβόμαστε την αυτοτέλεια των βουλευτών που πάντως έχουν επίγνωση της ευθύνης τους και της σημασίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης", όπως απάντησε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Φ.Π.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr