Το πρώτο βήμα για τα offshore γίνεται νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με το σκεπτικό οι επενδυτές να έχουν εγκαίρως το πλάνο, ώστε πάνω σε αυτό να μπορέσουν να κάνουν τις προτάσεις τους.
Το γεγονός ερμηνεύεται και σαν μια απάντηση υπουργείου στις αιτιάσεις που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες, ότι αν γινόταν αυτό που οι επενδυτές είχαν προτείνει, δηλαδή να μείνει το σύστημα ως είχε και να μην αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο τη διαγωνιστική διαδικασία, τα έργα θα προχωρούσαν γρηγορότερα.
«Δεν είναι δυνατόν στην θάλασσα, να λειτουργούσε ξαφνικά το σύστημα έτσι ώστε μέσα σε ένα χρόνο να είχαν στα χέρια τους άδειες, όταν μέχρι τώρα οι επενδύσεις των ΑΠΕ στην στεριά, έπαιρναν άδεια μετά από 5 – 6 χρόνια», λέει στέλεχος του υπουργείου.
Το χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα, με βάση τα όσα έχει πει η υπουργός, προβλέπει πως μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τελειώσει η διαδικασία εκπόνησης των στρατηγικών περιβαλλοντικών μελετών, και θα έχουν επιλέγει οι κατάλληλοι θαλάσσιοι χώροι, ώστε να δημοπρατηθούν οι πρώτες περιοχές για offshore πάρκα, που θα έχουν το σχήμα του «πολύγωνου». Το μοντέλο ακολουθεί εκείνο χωρών με σχετική εμπειρία στο αντικείμενο όπως η Δανία και η Αγγλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Υπενθυμίζουμε ότι αν οι περιοχές που δημοπρατηθούν, επικαλύπτουν θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες έχει κατατεθεί από ιδιώτες επενδυτές πληθώρα αιτήσεων στη ΡΑΕ, θα τους χορηγείται ένα είδος πριμ, το οποίο θα συνυπολογίζεται είτε στην επιδοτούμενη τιμή, είτε στο ενοίκιο της περιοχής.
Μέχρι τώρα έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ 3πλάσιος αριθμός αιτήσεων, από την ισχύ που έχει βάλει σαν στόχο το υπουργείο. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στα 4.000 MW offshore, και οι αιτήσεις ανέρχονται σε 16.000 MW.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr