Η όποια αντίδραση είναι ολιγοήμερη και οι αποδόσεις που καταγράφουν στο διάστημα της ανοδικής αντίδρασης δεν μπορούν να καλύψουν ή να μετριάσουν τις απώλειες από την αρχή του έτους. Σημαντική υποχώρηση από την αρχή του έτους καταγράφουν φυσικά τα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε μετοχές εσωτερικού, αλλά και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, επίσης εσωτερικού.
Είναι ενδεικτικό πως τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού όλα καταγράφουν απώλειες από 20% έως και 38% από την αρχή του έτους. Ο γενικός δείκτης στο αντίστοιχο διάστημα χάνει 35% περίπου. Απώλειες έως και 23% καταγράφουν τα ομολογιακά εσωτερικού, λόγω της ραγδαίας αύξησης των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Με τα σημερινά δεδομένα για να δούμε μία καλή αντίδραση στο ΧΑ πρέπει να δούμε σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Δηλαδή με άλλα λόγια πρέπει να δούμε τους ξένους να γίνονται αγοραστές. Για να το δούμε αυτό πρέπει να δούμε ένα καλύτερο μίγμα ειδήσεων. Πρέπει να δούμε επιχειρηματικές συμφωνίες που θα ανατρέπουν το σημερινό σκηνικό. Από εταιρικά αποτελέσματα δεν έχουμε κάτι να περιμένουμε. Οι ξένοι για να αγοράσουν πρέπει να δουν deals στις τράπεζες.
Οι απώλειες στους έξι πρώτους μήνες του έτους είναι τρομακτικές και φυσικά έχουν φέρει τη σχέση κεφαλαιοποίησης ΧΑ προς ΑΕΠ χαμηλότερα από το 25% αλλά και πάλι δε βλέπουμε αντίδραση δυναμική. Παρά τα θετικά σχόλια για τα όσα έχουν γίνει στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων, οι ξένοι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αναδιάρθρωση χρέους και να απέχουν.
Έτσι οι απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι μεγάλες. Ξεκινώντας από τις τράπεζες έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική Τράπεζα χάνει από την αρχή του έτους 51,38%. Ξεκίνησε τη χρονιά από τα 18 ευρώ και σήμερα ξεκινάει κάτω από τα 9 ευρώ. Η Alpha Bank χάνει 50,2% περίπου, η Eurobank χάνει 53,43%, η Πειραιώς χάνει 58,5%, η Marfin 40,17%, η Κύπρου 35,3%, η ΑΤΕ Bank 49,5% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 45,25%. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν μικρότερες απώλειες καθώς οι αναλυτές θεωρούν πως επηρεάζονται λιγότερο από το ελληνικό πρόβλημα. Με τις τράπεζες φυσικά να χάνουν 50% σε έξι μήνες οι προσδοκίες για την πορεία των υπόλοιπων μετοχών είναι περιορισμένες.
BLUE CHIPS: Οι τράπεζες θεωρούνται από τους αναλυτές ότι πλήττονται περισσότερο έναντι άλλων κλάδων από το ελληνικό πρόβλημα και όντως κάποιες μετοχές τα έχουν πάει αρκετά καλύτερα. Όχι βέβαια όλες. Για παράδειγμα ο ΟΤΕ χάνει 38,8% και καταγράφει απώλειες χειρότερες από αυτές της αγοράς. Ο ΟΠΑΠ χάνει 32%. Η ΔΕΗ από την άλλη χάνει μόλις 6,3% και η Μυτιληναίος 20,3%. Τα ΕΛΠΕ χάνουν 23,8%, η Τιτάν 23,2% και η Coca Cola είναι από τους λίγους κερδισμένους που καταγράφει άνοδο 6,7%. Σημαντικό το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος, αφού από τη μία τα εγχώρια μεγάλα έργα έχουν παγώσει και από την άλλη η τραπεζική χρηματοδότηση δεν επιτρέπει την ανάπτυξη έργων που έχουν προγραμματίσει οι εταιρείες. Η Ελλάκτωρ χάνει 44,5% περίπου από την αρχή του έτους. Οι απώλειες για την J&P Άβαξ ξεπερνούν το 53%. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάνει 35,2%.
MID CAPS: Λόγω της κατακόρυφης υποχώρησης των τιμών των μετοχών πολλές είναι αυτές οι μετοχές που διαπραγματεύονται σήμερα με αποτίμηση κάτω από 100 εκατ. ευρώ. Η Forthnet αποτιμάται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και χάνει από την αρχή του έτους 48,8%. Η Ιντρακόμ αποτιμάται κοντά στα 84 εκατ. ευρώ και υποχωρεί κατά 48,3%. Η υπόθεση του Βοτανικού έχει στοιχίσει ακριβά στην Μπάμπης Βωβός. Μόνο φέτος χάνει 57,4% και η αποτίμηση έχει πέσει σημαντικά κάτω από τα 64 εκατ. ευρώ. Ανάλογη η αποτίμηση για την Ιατρικό Αθηνών που χάνει 47,3%.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μία κατηγορία μετοχών που τα έχει πάει καλύτερα από την αγορά αυτή είναι των «ψαριών». Η Νηρεύς από την αρχή του έτους τα έχει πάει πολύ καλά και είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ξεκίνησε το έτος (-6%). Ακόμα μικρότερες είναι οι απώλειες για Δίας Ιχθ., ενώ η Σελόντα χάνει 11%. Φυσικά αν δούμε τι έχει γίνει από τα υψηλά τους τότε οι απώλειες είναι δραματικές, αλλά το ίδιο θα πούμε για το σύνολο των μετοχών του ΧΑ. Είναι πολύ θετική η εξέλιξη ότι φέτος κινούνται σταθεροποιητικά. Πάει καλύτερα βέβαια και ο κλάδος. Στην πρώτη θέση των πτωτικών μετοχών βρίσκεται πάντως η ΝΕΛ με απώλειες 81% από την αρχή του έτους. Βέβαια η μετοχή έλειπε καιρό από το ΧΑ, επέστρεψε πρόσφατα και πήρε μαζεμένη την πτώση των δύο ετών. Η ΑΕΓΕΚ χάνει 73,8% από την αρχή του έτους και η Περσεύς σχεδόν 70%. Η Καρδασιλάρης 65% και η Ιμπέριο 64,5%. Αρκετά καλά τα έχει πάει η Δίας Επενδυτική που χάνει μόλις 9% από την αρχή του έτους. Η Autohellas χάνει 17%.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr