Οι αλλαγές ενδέχεται να ‘κλειδώσουν’ όσο το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη προς συζήτηση στη Βουλή και να ψηφιστούν, αλλά το πιθανότερο είναι να ‘επιστρέψουν με άλλον νομοσχέδιο ή με προεδρικό διάταγμα, επιλογή που είχε απορριφθεί λόγω εντονότατων αντιδράσεων. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περιληφθούν ορισμένες διατάξεις στην γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο.
Πλήρης ανατροπή στις συντάξεις
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, περιλαμβάνει επώδυνες ρυθμίσεις για τις συντάξεις και βίαιη προσαρμογή της αύξησης των ορίων ηλικίας. ‘’Τα 36 χρόνια μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας πρέπει να λάβουν τέλος'', είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, ενώ χαρακτήρισε ''πολυτελές δίλημμα'' τα έτη προσαρμογής για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ιδού οι κυριότερες ρυθμίσεις:
Νέα αυξημένα όρια ηλικίας. Από το 2011 καταργείται η 35ετία και χρειάζεται 37ετία και 59 έτη ηικίας για συνταξιοδότηση. Κάθε χρόνο προστίθενται 225 ένσημα, μέχρι να επιτευχθούν τα 40 έτη το 2015. Για πλήρη σύνταξη είτε στα 60 με 40 χρόνια εργασίας είτε η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία.
Οσον αφορά τα 40 χρόνια εργασίας, θα ενσωματώνονται σε αυτά έως επτά πλασματικά έτη ασφάλισης, είτε χωρίς εξαγορά (για ανεργία, ασθένεια ως 300 μέρες, κύηση και λοχεία) είτε με εξαγορά (για στρατό, χρόνο σπουδών, γονική άδεια για ανατροφή παιδιών και χρόνο απεργίας). Για να αναγνωριστούν τα πλασματικά έτη, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει κολλήσει τουλάχιστον 3.600 ένσημα, τα οποία ισοδυναμούν με 12 χρόνια ασφάλισης.
Η βασική σύνταξη θα δίδεται από το 2015 μαζί με την ανταποδοτική σύνταξη, από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα. Ωστόσο, όσοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, άρα δεν δικαιούνται πλήρη, έχουν ‘πέναλτι’ 6% ετησίως. Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται βασική σύνταξη από τα 65, ενώ θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσόν των 360 ευρώ από το οποίο θα ξεκινήσει η βασική σύνταξη, θα αναπροσαρμόζεται βάσει της μεταβολής του ΑΕΠ και της μεταβολής του πληθωρισμού.
Η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει του συνόλου του εργασιακού βίου και όχι της καλύτερης 2ετίας ή 5ετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Για κάθε έτος ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2%. Για τα έτη ασφάλισης πέρα των 37 το ποσοστό πάει στο 1,4-1,5%. Το ποσό αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από το 2011, κάθε ασφαλισμένου που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015.
Οι επικουρικές δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος αναπλήρωσης από πλήρη σύνταξη θα κινείται στο 63-64%, καθώς η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται στο 7%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το νέο καθεστώς δίνει αυξήσεις σε συντάξιμες αποδοχές ως 1.800 ευρώ, ενώ προβλέπει μειώσεις για αποδοχές άνω των 2.100 ευρώ.
Επιπλέον, καταργείται, όπως άλλωστε ορίζει το μνημόνιο, η 13η και 14η σύνταξη, ενώ αντικαθιστώνται από επίδομα ύψους 800 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη ως 2.500 ευρώ, και χωρίζεται σε 400, 200 και 200 ευρώ, για Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι αντίστοιχα.
Για τη διαδοχική ασφάλιση προβλέπεται ποσοστό ωρίμανσης για τις εισφορές που καταβλήθηκαν στον αρχικό ή προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα.
Στο 65ο έτος από το 2013, μετά από σταδιακή προσαρμογή, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά και για τον ιδιωτικό τομέα.
Οι συντάξεις χηρείας για τον/την επιζώντα σύζυγο καταβάλλονται - αν ο γάμος ξεπερνά τα τρία χρόνια - για μία τριετία, ενώ μετά την πάροδο των τριών χρόνων, σε περίπτωση απασχόλησης ή άλλης σύνταξης, το ποσόν κατεβαίνει στο 50% ως τα 65 έτη ηλικίας. Από τα 65, το ποσόν ανεβαίνει στο 70%.
Για τις άγαμες ή άπορες θυγατέρες, το νομοσχέδιο προβλέπει σύνταξη με ακόμα πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, πάνω από το 30πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη κόβεται το 1/3 της σύνταξης, πάνω από το 40πλάσιο τα 2/3 και πάνω από το 70πλάσιο τα 3 /4 της σύνταξης.
Επιπλέον, για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά) τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν από 55 σήμερα στα 60 έτη. Μειωμένη σύνταξη από το 58ο έτος ηλικίας.
Για τις παλαιές ασφαλισμένες, που έβγαιναν στο 60ο έτος με 4.500 ένσημα, από το 2011 θα συνταξιοδοτηθούν στο 62ο, ενώ θα προστίθεται ένας χρόνος από το 2012 έως ότου φτάσουν το 65ο.
Νέα διάρθρωση για την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ, καθώς το ποσοστό θα κυμαίνεται από 3% ως 10% στις πολύ υψηλές συντάξεις. Η επιβολή ΛΑΦΚΑ θα ισχύσει από 1η Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2011 και ανά διετία, θα διεξάγονται αναλογιστικές μελέτες, βάσει των οποίων θα γίνονται αναπροσαρμογές στις συντάξεις. Αναλογιστική μελέτη, πάντως, έχει ήδη εκπονηθεί και πιστοποιηθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Ανάλογη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που θα συμπεριλαμβάνει όμως τα δεδομένα του μνημονίου θα εκπονηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Εν τω μεταξύ, αντισυνταγματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τέσσερις ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η άμεση ενοποίηση των Ταμείων ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων και η διάταξη που απαλλάσσει το κράτος από κάθε υποχρέωση όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις από το 2011. Επίσης, κρίθηκε πως η βασική σύνταξη πρέπει να καθορίζεται με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου μεταφέρεται από, αύριο, Τρίτη στη Βουλή – ημέρα γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - ενώ όλο το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Δείτε στα σχετικά αρχεία το νομοσχέδιο και παραδείγματα συντάξεων με το νέο σύστημα.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
- __7_1.doc (273 Λήψεις)
- _______.xls (243 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr