Η αρχή της μετάβασης στο νέο ιδιοκτησιακό μοντέλο έγινε με την ΑΕΚ, όταν η ΠΑΕ μπήκε σε καθεστώς πτώχευσης (το περιβόητο “άρθρο 44”) και ο Ντέμης Νικολαΐδης συγκέντρωσε την υποστήριξη ομάδας επιχειρηματιών, οι οποίοι ανέλαβαν από κοινού τις τύχες της. Ωστόσο, το μοντέλο δεν προχώρησε, καθώς αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι οι απαιτήσεις του πρωταθλητισμού δεν μπορούσαν να συνδυαστούν εύκολα με το πλάνο χρηστής οικονομικής διαχείρισης που είχε η ομάδα των επιχειρηματιών. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απόπειρα του Παναθηναϊκού, όπου μετά την επιθετική πρόταση του Ανδρέα Βγενόπουλου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη δέχθηκε να παραχωρήσει μέρος του ελέγχου της ομάδας, μετά από τρεις δεκαετίες στο τιμόνι της. Από αγωνιστικής άποψης, το μοντέλο της πολυμετοχικότητας στον Παπανθηναϊκό αποδείχθηκε πολύ πιο επιτυχημένο από εκείνο της ΑΕΚ: τα δύο τελευταία χρόνια, η ομάδα έκανε δύο καλές «πορείες» στην Ευρώπη και κατέκτησε ένα κύπελλο και ένα πρωτάθλημα. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των μετόχων, τόσο για αγωνιστικά, όσο και για διοικητικά ζητήματα, δεν έλειψαν ποτέ. Εντέλει, οι σχέσεις μεταξύ Βγενόπουλου και Γιάννη Βαρδινογιάννη - ψυχρές εξαρχής λόγω του τρόπου με τον οποίο ο πρώτος κατέθεσε την πρόταση της πολυμετοχικότητας – οδηγήθηκαν σε ολική ρήξη. Ο κ. Βαρδινογιάννης πέταξε το γάντι «όποιος θέλει την ΠΑΕ ας καταθέσει πρόταση» και ο κ. Βγενόπουλος το σήκωσε. Σήμερα αναμένεται η κατάθεση της σχετικής προσφοράς, καθώς η σχετική προθεσμία που έχει θέσει ο νυν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ λήγει αύριο. Όσο αβέβαιο είναι ακόμη αν οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, τόσο σίγουρο είναι ότι κάποιας μορφής πολυμετοχικότητα θα συνεχίσει να υφίσταται. Ζητούμενο παραμένει απλώς η σύνθεσή της. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει πλέον και στον Ολυμπιακό, στη μετοχική σύνθεση του οποίου συμμετέχουν πλέον τρία «βαριά» ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμους – οι κύριοι Κόκκαλης, Μαρινάκης και Λαυρεντιάδης.
Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές αυτές; Μέρος του ελληνικού τύπου φάνηκε να τις ερμηνεύει ως απόδειξη κυριαρχίας μίας νέας γενιάς επιχειρηματικών και έσπευσε να ταχθεί με τη μία ή την άλλη πλευρά. Ωστόσο, πολύ πιο εύλογη είναι η εξήγηση ότι το μοντέλο διοίκησης που ίσχυε έως σήμερα ήταν λίγο έως πολύ παρωχημένο, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Όλες σχεδόν οι μεγάλες ΠΑΕ του εξωτερικού άλλωστε είναι ήδη πολυμετοχικές, ενώ ορισμένες εξ αυτών είναι και εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, έχοντας διασφαλίσει την οικονομική τους βιωσιμότητα. Οι δε προπονητές εκτελούν παράλληλα και χρέη διαχειρστών ανθρώπινου δυναμικού, με τρόπο που αποφέρει έσοδα στους μετόχους. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι ο Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ, ο οποίος καταφέρνει να κρατάει τους «κανονιέρηδες» σε υψηλό επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια, αποκομίζοντας παράλληλα υπεραξίες από τη μεταπώληση των ταλέντων που αναδεικνύει. Οι ελληνικές ΠΑΕ απέχουν ακόμη πολύ από το να φτάσουν σε τέτοιο σημείο, ενώ, όπως φάνηκε και από το χάος που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες στον Παναθηναϊκό, η διαδικασία μετάβασης θα είναι επώδυνη και θα σημαδευτεί από παλινωδίες και ρήξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη λύση, πλην του «παλιομοδίτικου» μοντέλου της πλήρους εξάρτησης των ΠΑΕ από τα κεφάλαια κάποιου μεγιστάνα (βλ. Τσέλσι). Ίσως επομένως έφτασε η ώρα να ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες το δύσκολο δρόμο που χάραξαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.
Να σημειωθεί ότι στο θέμα της πώλησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο ισχυρός άνδρας της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, επανήλθε, απορρίπτοντας τη 48ωρη προθεσμία που του άφηνε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της. Επιπλέον, ο Α. Βγενόπουλος υπογράμμισε πως συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε διορίες 48 ωρών, ενώ τόνισε πως η ΠΕΚ είναι έτοιμη να εξαγοράσει το ποσοστό του Γ. Βαρδινογιάννη στον Παναθηναικό όταν εκείνος αποφασίσει πραγματικά να το πουλήσει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Γιάννη,
Στη σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση που σου κατέθεσα, υποδεικνύοντας και τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούνται σε συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μου απάντησες δίνοντάς μου ένα τελεσίγραφο 48 ωρών που, φυσικά, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.
Επίσης δεν μπορώ να υπαναχωρήσω από την προτεινόμενη διαδικασία τη στιγμή που η αποτίμηση και οι εκθέσεις της Deloitte (που στην προκειμένη περίπτωση δεν ενήργησε σαν Ορκωτός Ελεγκτής και δεν έκανε έλεγχο) έχουν απορριφθεί από εμάς και προφορικώς αλλά και εγγράφως και έχουν αποτελέσει έναν από τους λόγους της επιδείνωσης των σχέσεών μας, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ούτε πρόσφατος επίσημος ισολογισμός της ΠΑΕ επιβεβαιωμένος από τους μόνιμους ελεγκτές της εταιρείας.
Ως προς το προπονητικό κέντρο της Παιανίας η διαφορά μας θα μπορούσε ίσως να ξεπερασθεί μέσα από μια μακροχρόνια μίσθωση, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι οι αρνητικές ταμειακές ροές που θα προκύψουν θα επηρεάσουν αντίστοιχα την αποτίμηση της ΠΑΕ, η οποία καλύπτει ήδη και όλα τα έξοδα και τα έργα συντήρησης και βελτίωσης της Παιανίας αυξάνοντας την αξία της.
Αν αντιλαμβάνομαι καλά τη σκοπιμότητα του τελεσιγράφου και της απόρριψης της ορθής διαδικασίας που πρότεινα, υπό την προϋπόθεση ότι πράγματι επιθυμείς να ολοκληρώσουμε μια δίκαιη και ορθή συναλλαγή, φαίνεται ότι ανησυχείς για την αναστάτωση που μπορεί να προκύψει εν μέσω του μεταγραφικού σχεδιασμού της ομάδας που έχει ήδη καθυστερήσει. Παρότι δεν βλέπω τι εμποδίζει να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, άλλωστε ήδη έχεις προσλάβει τον κ. Φρέϊτας και προχώρησες στις διοικητικές αλλαγές που επιθυμούσες, σέβομαι την ανησυχία σου και δεν θέλω να σου δημιουργήσω το παραμικρό πρόβλημα στο να κάνεις το καλύτερο που νομίζεις εσύ για τον Παναθηναϊκό.
Τέλος συμφωνώ μαζί σου ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι στους φιλάθλους της ομάδας, θα προσέθετα δε ότι και η δική τους ανάμειξη υπό μορφή πιέσεων είτε προς τους Πωλητές είτε προς τους Αγοραστές δεν είναι εποικοδομητική.
Σε διαβεβαιώνω ότι εμείς της ΠΕΚ, αν μας χρειασθείς, θα είμαστε πάντα εδώ για να βοηθήσουμε, όπως κάναμε και την τελευταία διετία με τα 67 εκατ. Ευρώ που βάλαμε στο ταμείο της ΠΑΕ και τη στήριξη της απόλυτα επιτυχημένης Προεδρίας του κ. Ν. Πατέρα. Ακόμη, θα είμαστε εδώ για να αγοράσουμε τις μετοχές σου αν αποφασίσεις πραγματικά να πουλήσεις. Όμως και η βοήθειά μας και η πιθανή εξαγορά μπορεί να προχωρήσουν μόνο με κοινά αποδεκτούς όρους.
Σου εύχομαι κάθε επιτυχία για τον Παναθηναϊκό μας.
Με τιμή,
Ανδρέας Βγενόπουλος»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr