Σύμφωνα με χρηματιστές από τη στιγμή που τα αποτελέσματα των ξένων εταιρειών, στα ξένα χρηματιστήρια για το πρώτο εξάμηνο, τα οποία θα ανακοινώσουν εντός του Ιουλίου, αναμένεται να καταδεικνύουν την έξοδο της διεθνούς οικονομίας από την τριετή ύφεση, ειδικά της αμερικάνικης.
Ως συνήθως, το αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι αυτό που δείχνει την τάση, ενώ στην Ευρώπη οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν κάνουν λόγο ότι το 2011 μόνο η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ύφεση. Που σημαίνει ότι οι «δικαιολογίες» ανόδου στις αγορές υπάρχουν και αναμένεται να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. Στην Ελλάδα, τα μέτωπα είναι δύο, αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς:
Το πρώτο, να αποδώσουν τα μέτρα και ταυτόχρονα να καμφθούν οι αντιστάσεις της κοινής γνώμης ως προς το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, και
το δεύτερο να έρθουν επιτέλους τα deals στις τράπεζες, τα οποία φαίνεται να υποστηρίζει έμμεσα και άμεσα η κυβέρνηση.
Έμμεσα, καθώς στη σφαίρα της φημολογίας, την οποία επικαλείται και ο Τύπος, εξετάζονται διάφορα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων με αιχμή τις τράπεζες εκείνες στις οποίες το κράτος έχει ισχυρή παρουσία.
Και άμεσα μέσω της ενεργοποίησης ενός ακόμα χρηματοοικονομικού πακέτου στήριξης, ύψους 10 δισ. ευρώ, αχρείαστο να είναι... Κι επειδή μάλλον θα είναι αχρείαστο, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές ψάχνει τόσο το timing, όσο και τη συνεννόηση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κλάδο.
Και όταν γράφουμε να ξεκαθαρίσει, εννοούμε από πολλές απόψεις, λειτουργικά, οικονομική θέση και διάρθρωση, κεφαλαιακή βάση, επενδύσεις στο εξωτερικό κ.ά. Σημειώνουμε μόνο, ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γ.σ. των μετόχων προχθές υποστήριξε ότι ο κλάδος χωράει 2,5 μόνο τράπεζες...
Από εκεί και πέρα, όπως και στην άνοδο του 15,3% της αγοράς από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 21 του ίδιου μήνα, έτσι και στη χθεσινή πτώση, η απαξίωση, η επιφυλακτικότητα, η ανασφάλεια και η έλλειψη ενδιαφέροντος αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αγοράς. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι πλέον, που ενώ στην αρχή είχαν ταχθεί κατά του short selling και υπέρ της απαγόρευσης, πλέον εξομολογούνται σε συζητήσεις τους με παράγοντες του Χρηματιστηρίου την ανάγκη να επανέλθει το μέτρο. Κι αυτό γιατί αν μη τι άλλο, όσο υφίστατο το short selling υπήρχε ρυθμός, tempo και τζίρος στην αγορά, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Μόνο χθες, οι συναλλαγές έφτασαν στα χαμηλά των 68 εκατ. ευρώ, μαζί με τα πακέτα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι εντός της εβδομάδας θα συνέλθει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αποφασίσει αν θα δοθεί παράταση ή όχι στην απαγόρευση του short selling.
Στ. Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr