Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι εδώ και δέκα μέρες φτιάχνεται κλίμα, ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση περί deals στον τραπεζικό κλάδο. Deals τα οποία εν μέσω κρίση θα διευκολύνουν τη ροή του χρήματος προς στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με επιτόκια σχετικά φθηνά σε σχέση με ό,τι επικρατεί σήμερα. Μάλιστα, του χορού των συμφωνιών στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να ηγηθεί η Εθνική Τράπεζα και ήδη ακούγονται (και γράφονται) διάφορα σενάρια περί συγχώνευσης με την Πειραιώς και στη συνέχεια με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ή, σύμφωνα με κάποια άλλη φημολογία, το Τ.Τ. βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Eurobank. Ή ακόμα - ακόμα συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης όλων των κρατικών τραπεζών (σ.σ. ΑΤΕ και Τ.Τ.) υπό την Εθνική. Σε άλλες εποχές, σχολιάζουν χρηματιστές, τέτοιου είδους φήμες θα ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν ένα ακράτητο και συνάμα ασταμάτητο ανοδικό κύμα στην πληγωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Όμως, επειδή οι τράπεζες είναι συνυφασμένες με τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία γι' αυτό και έχουν κοπεί οι εισροές κεφαλαίων ή οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών χαρτιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΤΕ, που πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιούνταν στη μετοχή συναλλαγές άνω των 2,5 εκατ. τεμαχίων και χθες, μετά βίας ο όγκος ξεπέρασε το 1,3 εκατ. τεμάχια. Ακόμα και οι ξένοι εξακολουθούν να απέχουν περιμένοντας το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στο Χ.Α., το αν θα περάσουν τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τις αντιδράσεις της κοινωνίας και τις πολιτικές εξελίξεις.
Παράγοντες της αγοράς παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των bear markets διαχρονικά, θεωρούν ότι από τον πάτο μίας αγοράς, τα περιθώρια αντίδρασης δεν είναι μεγαλύτερα από 20%, που σημαίνει ότι για το Χ.Α. αναμένεται ένα 5% ακόμα...
Την υστέρηση του τραπεζικού κλάδου σημειώνει από την πλευρά της η Guardian Trust. «Και σ' αυτή την άνοδο, συγκριτικά, ο κλάδος των τραπεζών (άνοδος 3,14%) υστέρησε έναντι της απόδοσης άλλων κλάδων που κατέγραψαν υπεραποδόσεις, όπως τα μέσα ενημέρωσης, η τεχνολογία, το εμπόριο κ.ά. Φαίνεται», αναφέρει η Guardian Trust, «ότι τα προβλήματα που έχουν οι τράπεζες όπως η απόκτηση ρευστότητας, η σταθεροποίησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο κίνδυνος από την κατοχή μεγάλου χαρτοφυλακίου ελληνικών κρατικών ομολόγων, προβληματίζει τους επενδυτές.
Ξεκαθαρίζει για τράπεζες
Η πραγματοποίηση του τέστ αντοχής (stress tests) και η δημοσιοποίηση τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17/6, πιθανόν να ξεκαθαρίσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν την περίπτωση της χειρότερης υποθετικής κατάστασης, με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν. Έως τότε θα πλανάτε η ανησυχία των επενδυτών. Αντίθετα η υποχώρηση της σχέσης ευρώ - δολαρίου στην περιοχή του 1,20 κατέστησε τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα και κατά συνέπεια και τα ελληνικά, πιο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα ελληνικές εισηγμένες εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό να βλέπουν τις παραγγελίες και τους τζίρους τους να αυξάνονται. Θετικά λειτούργησε και η συνέντευξη τύπου των στελεχών της τρόικας που άφησε να εννοηθεί ότι η λήψη μέτρων σύμφωνα με το μνημόνιο πάει καλά, αλλά το πιο σπουδαίο -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ.- "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ύφεση να είναι μικρότερη του 4%". Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν την ύφεση γύρω το 8%».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr