Εντελώς ξαφνικά, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε ότι θα πρέπει να μεσολαβούν δέκα μέρες από το χρόνο διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης και της επαναληπτικής προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι μέτοχοι να ενημερωθούν για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι εισηγμένες συνήθιζαν και συνηθίζουν αμέσως μετά τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης να δημοσιεύουν πρόσκληση για την σύγκληση έκτακτης συνέλευσης, με τα θέματα που εκκρεμούν προς ψήφιση. Κι ενώ λοιπόν, πολλές τακτικές γενικές συνελεύσεις (ουκ ολίγες αυτή την περίοδο) έχουν αφήσει εκκρεμότητες για τις επαναληπτικές συνελεύσεις του, έρχεται το υπουργείο Ανάπτυξης και απειλεί να κηρύξει άκυρες τις αποφάσεις γενικών συνελεύσεων που έχουν συγκληθεί πριν την παρέλευση δεκαημέρου από την πραγματοποίηση της πρώτης γενικής συνέλευσης.
Το θέμα προέκυψε εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, κατά την Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών κι ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου συγκαλούνται οι ετήσιες συνελεύσεις όλων των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων. Μάλιστα σε ερώτηση εκπροσώπων εισηγμένης για το απροειδοποίητο του υπουργίου Οικονομίας, έλαβαν την απάντηση, «ξέρετε πόση δουλειά έχουμε, μάς έχουν κόψει και τους μισθούς»... Την τελευταία στιγμή εισηγμένες, δύο μέρες πριν από τη σύγκλιση της έκτακτης γ.σ. έσπευδαν να κάνουν νέες δημοσιεύσεις προκειμένου να αλλάξουν την ημερομηνία διεξαγωγής, προκαλώντας και την ανάλογη σύγχιση στους μετόχους.
Το θέμα λαμβάνει διαστάσεις καθώς έρχεται αφενός σε μία δύσκολη συγκυρία για την πορεία της αγοράς. Η ΕΝΕΙΣΕΤ (Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών) αναδεικνύοντας το θέμα απέστειλε σχετική επιστολή την οποία κοινοποίησε στα μέλη της, στην οποία αναφέρεται πως, στην πράξη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας έχει καταργηθεί. Ταυτόχρονα, ούτε λόγος να γίνεται για εν κρυπτώ αποφάσεις, αφού σε κάθε περίπτωση τα θέματα που εκκρεμούν προς ψήφιση, έχουν καθοριστεί από την προηγούμενη γενική συνέλευση, που σημαίνει δηλαδή ότι οι μέτοχοι – επενδυτές σε κάθε περίπτωση είναι ενήμεροι. Και όχι μόνο αυτό, ταυτόχρονα υπάρχει και η σχετική δημοσίευση στον Τύπο.
Η Ένωση, όπως τονίζεται στην επιστολή της, «δεν αντιλαμβάνεται την εμμονή της υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα των δέκα ημερών που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα την αρχική και επαναληπτική ΓΣ. Η προϋπόθεση αυτή είχε ουσιαστικά καταργηθεί με το ν. 3604/2007, ο οποίος πλέον επιτρέπει τη σύγκληση της επαναληπτικής ΓΣ με την ίδια με την αρχική ΓΣ πρόσκληση, οπότε και δεν υφίσταται δικαιολογητικός λόγος για την μεσολάβηση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος ανάμεσα στην αρχική και επαναληπτική ΓΣ. Ωστόσο, η υποχρέωση τήρησης της απόστασης αυτής ανάμεσα στις δύο συνελεύσεις διατηρούταν από το Υπουργείο με μια εσφαλμένη ερμηνεία των υποχρεώσεων ενημέρωσης της αρχής από την εταιρεία κατά το άρθρο 26α του νόμου 2190/1920.
Με το νέο σχέδιο νόμου προστίθεται ρητή αναφορά ότι η επαναληπτική συνέλευση πρέπει να απέχει τουλάχιστον δέκα ημέρες από την αρχική, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου ήδη έχει προσκληθεί από την αρχική πρόσκληση. Στα πλαίσια αυτά επιβάλλει υποχρεωτικά την επανάληψη της διαδικασίας του record date, της αποστολής των πληρεξουσίων και των ψήφων από απόσταση επί τη βάσει άλλης ημερομηνίας καταγραφής και άλλου μετοχολογίου, αυξάνοντας τόσο το χρόνο λήψης της απόφασης όσο και το κόστος τόσο λήψης αυτής όσο και συμμετοχής σε αυτή. Η ΕΝΕΙΣΕΤ έχει την άποψη ότι η προσθήκη του τίτλου «Ανταγωνιστικότητας» στο όνομα του Υπουργείου θα πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά με ρυθμίσεις που μειώνουν το κόστος λειτουργίας, και συμμετοχής σε συλλογικές διαδικασίες χωρίς να θίγουν δικαιώματα συμμετοχής. Οι επαναληπτικές συνελεύσεις είναι μία τέτοια περίπτωση.
Σε κάθε δε περίπτωση η ΕΝΕΙΣΕΤ δεν θεωρεί δικαιολογημένες απόψεις ότι η σύγκληση της επαναληπτικής ΓΣ πολύ κοντά στην αρχική ΓΣ συνιστά μέτρο υφαρπαγής απόφασης από τη διοίκηση της εταιρείας εις βάρος των μετόχων και αιφνιδιασμού, καθώς (με την πρόσκλησή που έχει δημοσιεύσει) η εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει τους μετόχους για το χρόνο διεξαγωγής της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης. Αντίθετα, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παρεμπόδιση τακτικών παρακώλυσης λήψης απόφασης από τη ΓΣ από πλειοψηφίες που επιθυμούν χρησιμοποιώντας τον κανόνα της απαρτίας να καθυστερήσουν τη λήψη αποφάσεων από την ΓΣ. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΝΕΙΣΕΤ θεωρεί ότι αφενός πρέπει να παραληφθεί από το νομοσχέδιο το άρθρο 6, το οποίο εξάλλου δεν εισάγει διάταξη της Οδηγίας και αφετέρου κρίνει ότι είναι σκόπιμο ο νομοθέτης να κάνει χρήση της ευχέρειας που δίδει η Οδηγία να διατηρηθεί για λόγους οικονομίας της διαδικασίας το ίδιο record date για την αρχική και τις επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις, αν και εφόσον αυτές συγκαλούνται πριν την παρέλευση 10 ημερών από την ματαιωθείσα ΓΣ (βλ σχετική προτεινόμενη διατύπωση υπό 3 κατωτέρω)».
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr