Κλείσιμο στα 9,50 ευρώ και γενικότερα η παραμονή κάτω από τη ζώνη των 10 ευρώ ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως αδυναμία απορρόφησης της προσφοράς που βγαίνει. Και με δεδομένο ότι οι εντολές που βγαίνουν έρχονται από το εξωτερικό, οι δυνητικοί αγοραστές δεν βλέπουν το λόγο να αγοράσουν όταν ακούγονται όλα αυτά για την οικονομία της χώρας. Και η ΕΤΕ, λόγω της έκθεσής της σε ελληνικά ομόλογα (σ.σ. πάνω από 18 δισ. ευρώ) «πληρώνει» το σκληρό πρόσωπο της κρίσης. Καθημερινά, οι όγκοι στην ΕΤΕ κινούνται πάνω από τα 2 εκατ. τεμάχια. Οι πωλήσεις είναι συστηματικές και οι αγορές, υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές θα έμοιαζαν έξυπνες, αφού γίνονται στα χαμηλά.
«Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της κερδοσκοπίας και εν μέσω φημών για χρεοκοπία της Ελλάδας που μόνο βλάπτουν την οικονομία και την αγορά. Η Εθνική, είτε στην άνοδο, είτε στην πτώση της αγοράς αποτελεί το χαρτί που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ξένοι». Την άποψη αυτή εκφράζει ο σύμβουλος επενδύσεων στην Proton Bank κ. Δ. Τζάνας, ο οποίος θεωρεί πως, «δεν υπάρχει καμία γραμμή άμυνας στο Χ.Α. Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου έχουν διαλυθεί, τα αμοιβαία κεφάλαια παίζουν γραμμή άμυνας και τα ασφαλιστικά ταμεία ανενεργά, απέχουν από την αγορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για γραμμή αυτοκαταστροφής όταν η χώρα βάλλεται από κάθε πλευρά και δεν χαράσσεται τουλάχιστον από τις μεγάλες τράπεζες συγκεκριμένη γραμμή άμυνας. Ο κόσμος ακούει τα μαύρα σενάρια και σπεύδει να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, σπάει ομόλογα, πουλάει μετοχές. Αυτή είναι η πορεία προς στον όλεθρο», σημειώνει ο κ. Τζάνας, προσθέτοντας ότι, «μόνοι μας επιταχύνουμε προς στα χειρότερα».
«Τα τεχνικά δεδομένα θέλουν συντήρηση της αγοράς για τις επόμενες συνεδριάσεις πάνω από τις 710 μονάδες για τον ASE 20 και τις 1.460 μονάδες για το γενικό δείκτη», τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. Στρ. Πολυχρονέας. Ο αναλυτής θεωρεί από την πλευρά του πως, «κρίσιμη περίοδος είναι αυτή του Ιουλίου. Κι αυτό διότι τότε η κυβέρνηση είπε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 4 δισ. ευρώ».
Μεγάλο μέρος της κακοδαιμονίας της αγοράς τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ενώ κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει το έλλειμμα, ξαφνικά βγαίνουν πληροφορίες περί χρηματοδότησης με 1,4 δισ. ευρώ τον ΟΤΕ και με άλλο 1,3 δισ. ευρώ τους πρώην εργαζομένους της Ολυμπιακής. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως αν υπάρξει δανεισμός από ελληνικές τράπεζες για τις δύο αυτές περιπτώσεις, θα πρέπει να αναμένονται άμεσες επιπτώσεις στην πορεία της αγοράς...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr