Εδώ και περίπου 40 με 45 μέρες, δηλαδή ολόκληρο τον Μάιο και τις πρώτες αυτές μέρες του Ιουνίου οι ξένοι οίκοι βγαίνουν πωλητές, κάτι που δεν χωρά αμφισβήτηση, αφού οι πληροφορίες «εξόδου» επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Χ.Α. Μόνο τον Μάιο, η συμμετοχή των ξένων έπεσε κάτω από το 50%. Πίσω από τις εντολές αγορών, εκτός από τους εγχώριους θεσμικούς που είναι επενδεδυμένοι σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (σε ορισμένες ΑΕΔΑΚ τα ποσοστά τοποθετήσεων ξεπερνούν το 90%), υπάρχουν και οι ίδιες οι τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους στο εξωτερικό που εξακολουθούν να αγοράζουν και να στηρίζουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Κύκλοι τoυ Χρηματιστηρίου σχολιάζουν στο «R» πως, το γεγονός ότι οι θυγατρικές των τραπεζών στο εξωτερικό αγοράζουν, μετράται στα στοιχεία του Χ.Α. ως «τοποθετήσεις των ξένων».
Στην ουσία όμως, όλες αυτές οι μετοχές που διακινούνται στις μετοχές του 20άρη, κυρίως στα χαρτιά των πιστωτικών ιδρυμάτων, στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ αποτελούν προϊόντα ρευστοποιήσεων από τους ξένους που φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και ταυτόχρονα αγορών από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Και όχι μόνο. Έμπειροι γνώστες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι πολλά εγχώρια ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια (εφοπλιστές) που έχουν εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια από το short selling στο Χ.Α. και στους δείκτες του, έχουν εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη που στα χαμηλά... 12ετίας πια, έχουν την πολυτέλεια να σαρώσουν σε χαμηλές αποτιμήσεις όλο το ταμπλό.
Δηλαδή, τεχνηέντως η πτωτική αγορά ευνοεί τα σχέδια των «κερδοσκόπων» αγοραστών οι οποίοι περιμένουν την ημέρα που η αγορά θα ξεκινήσει μία αντανακλαστικού τύπου αντίδραση. Αντίδραση, η οποία, όπως εκτιμούν με βάση τα τεχνικά δεδομένα οι αναλυτές, θα είναι βίαιη και υπερβολική και με όλα τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας ανοιχτά. Οι όγκοι στα αδύναμα τραπεζικά χαρτιά χθες ήταν χαρακτηριστικοί: Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες μικρότερες του 1%, στα 9,16 ευρώ, αλλά με μεγάλο όγκο 3,2 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 3,48% για την Alpha, στα 4,16 ευρώ και όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων, 1,33% για την Πειραιώς με περίπου 800 χιλ. τεμάχια, στα 3,71 ευρώ και λιγότερο η Eurobank, που υποχώρησε στα 3,62 ευρώ και με όγκο 1,2 εκατ. τεμαχίων.
Κι ενώ το πάρτι της κερδοσκοπίας συνεχίζεται με άλλο χαρακτήρα και μορφή, τα μαύρα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκαλούν αρνητικές σκέψεις, διάθεση και μεγάλο κακό στην αγορά. Μετοχές τραπεζών έχουν φτάσει να στοιχίζουν φθηνότερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό από την κεφαλαιοποίηση θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών που πλέον διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά έχουν φτάσει να στοιχίζουν φθηνότερα από τα κεφάλαια που δαπάνησαν για να εξαγοράσουν εταιρείες όχι οι ίδιες, αλλά οι... θυγατρικές τους! Η στρέβλωση που υπάρχει και όσο η αγορά βρίσκεται μία ανάσα από τα... προ δραχμής επίπεδα επιτείνει την αρνητική ψυχολογία που πλέον έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. «Το ένα φέρνει το άλλο», σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, ο οποίος εξακολουθεί να βλέπει «αντίδραση η οποία είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr