Συγκρούσεις μεταξύ υπουργών για το ασφαλιστικό και μπαλάκι ευθυνών. Διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα την απογοήτευση της αγοράς και τα καυστικά σχόλια εγχώριων και ξένων οίκων. Ο αναπτυξιακός νόμος κλωθογυρίζει και κατατίθεται από μήνα σε μήνα. Κι όλα αυτά, ενώ στις επόμενες μέρες καταφτάνει και πάλι η τρόικα και σε λιγότερο από δύο μήνες θα τεθεί θέμα καταβολής της δεύτερης δόσης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Και σα να μην έφταναν αυτά, οι διεθνείς εξελίξεις έρχονται να προσπεράσουν την εγχώρια μίζερη πραγματικότητα.
Η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, το μισό χρέος της οποίας βρίσκεται σε αυστριακές τράπεζες. Ταυτόχρονα, η Societe Generale βρίσκεται εκτεθειμένη με σοβαρές απώλειες σε παράγωγα προϊόντα και ουδείς - προς στο παρόν- είναι σε θέση να γνωρίζει, αν ένα χρόνο μετά τα υπέρογκα πακέτα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα της γηραιάς ηπείρου, είναι και πάλι στη... σέντρα.
Δηλαδή, η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται με διάφορες μορφές και μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι αυτό γίνεται ταυτόχρονα. Τα μέτωπα είναι πολλά. Πέρσι, η κρίση ήταν χρηματοπιστωτική. Στη συνέχεια έγινε δημοσιονομική, βάζοντας στο στόχαστρο την Ελλάδα και τις PIIGS και εσχάτως την Ουγγαρία και αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη SoGen, η κρίση ξαναγίνεται τραπεζική και τέλος δεν υπάρχει, αλλά ούτε και ορίζεται...
Με αυτά τα δεδομένα, το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006 και τα τρομολαγνικά σενάρια περί εξόδου χωρών από το κοινό νόμισμα, αποδίδει πολλά κέρδη σε αυτούς που ποντάρουν στη διάλυση της Ε.Ε. Το Χ.Α. μέσα σε μία εβδομάδα χάνει πάνω από 5%, μετοχές του 20άρη διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά πλέον, το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες και φως δεν υπάρχει πουθενά. Οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει στο ναδίρ, οι ευκαιρίες πολλές, αλλά τι είναι αυτό που γνωρίζουν οι ξένοι όταν απομειώνουν παραδοσιακές θέσεις τους στην Ελλάδα;
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Βλασταράκης θεωρεί ότι, «το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέου είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, αλλά μπορεί να μην μας απασχολήσει άμεσα». Ο αναλυτής εστιάζει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, τονίζοντας πως, «οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι αναιμικές και η αποφασιστικότητα βρίσκεται πια σε όλο της το μεγαλείο».
Ο γενικός διευθυντής της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας σημειώνει λέγοντας πως, «σαν πρόθεση ερμηνεύονται θετικά οι κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Η ταχύτητα μετράει. Είναι αυτό που θα έδινε κατεύθυνση και στην αγορά».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης ανησυχεί για το γεγονός πως, «υπάρχουν υπουργοί που, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί το πόσο δύσκολο είναι να ανασυνταχθεί η ελληνική οικονομία». Κατά την άποψή του, ήδη έπρεπε να υπήρχαν underwriters στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις και κυρίως εκεί που υπάρχει πρόβλημα, όπως είναι ο ΟΣΕ». Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγείο στο οικονομικό επιτελεί που θα αναλάβει να συντονίσει τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες, κατά την άποψη του χρηματιστή, θα έπρεπε να είναι πιο γενναίες.
Σ. Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr