Αναλυτικά, τo 60% των Ελλήνων δηλώνουν στην ευρωπαϊκή δημοσκόπηση ότι θα επιθυμούσαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι, έναντι 45% των πολιτών της ΕΕ και 55% των πολιτών των ΗΠΑ. Το 37% των Ελλήνων θα προτιμούσαν να είναι μισθωτοί, έναντι 49% των πολιτών στην ΕΕ.
«Η προοπτική για την επιχειρηματικότητα στην ΕΕ δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι. «Μόλις το 10% των ευρωπαίων πολιτών έχουν σήμερα τη δική τους επιχείρηση. Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό θα υπήρχαν εκατομμύρια νέες καινοτόμες και δημιουργικές επιχειρήσεις οι οποίες θα ανανέωναν την οικονομική βάση της Ευρώπης, θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και θα την καθιστούσαν περισσότερο ευέλικτη σε περιόδους οικονομικών διαταράξεων», ανέφερε ο Ιταλός Επίτροπος.
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, η ανεξαρτησία κινήσεων και οι καλύτερες προοπτικές εισοδήματος είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ευρωπαίοι πολίτες θα προτιμούσαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι. Αντιθέτως, το σταθερό και τακτικό εισόδημα, καθώς και η σταθερή εργασία είναι οι λόγοι για τους οποίους το 49% των ευρωπαίων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να είναι μισθωτοί.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 34% των ερωτηθέντων πολιτών δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να στήσουν τη δική τους επιχείρηση ή σκέφτονται να το προσπαθήσουν. Από αυτούς, οι μισοί δηλώνουν ότι το προσπάθησαν, ή θα το προσπαθήσουν, «λόγω ανάγκης», ενώ το 39% γιατί τους «παρουσιάστηκε μία ευκαιρία». Το 22% των ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, ή σκέφτονται να το κάνουν, επειδή τους «παρουσιάστηκε μία ευκαιρία» (55%).
Ειδικότερα, στην ερώτηση «Γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι εφικτό να κάνετε τη δική σας επιχείρηση μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;», το 17% των Ελλήνων, έναντι 12% των ευρωπαίων, απάντησε ότι «το σημερινό οικονομικό κλίμα δεν ενδείκνυται για νέα ξεκινήματα», ενώ το 16% των Ελλήνων, έναντι 24% των ευρωπαίων απάντησαν ότι δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
Επίσης, το 83% των Ελλήνων, έναντι 67% των ευρωπαίων. δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας. Ακόμη, το 73% των Ελλήνων, έναντι 45% των ευρωπαίων, δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να συλλέξουν πληροφορίες για το στήσιμο της δικής τους επιχείρησης.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της δημοσκόπησης, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες πολίτες να δηλώσουν αν έχουν θετική ή αρνητική άποψη για ορισμένες ομάδες πολιτών. Για τα διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, το 43,5% των Ελλήνων απάντησαν ότι έχουν αρνητική άποψη, έναντι 32% των ευρωπαίων. Για τους διευθυντές τραπεζών, ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αρνητική άποψη έχουν το 42% των Ελλήνων, έναντι 38% των ευρωπαίων. Για τους πολιτικούς, αρνητική άποψη έχουν το 66% των Ελλήνων, έναντι 55% των ευρωπαίων.
Τέλος, στην ερώτηση «Αν κερδίζατε ένα Χ ποσό χρημάτων, πώς θα τα αξιοποιούσατε;», το 32% των Ελλήνων απάντησαν ότι θα αγόραζαν σπίτι (31% στην ΕΕ), το 27% ότι θα αποταμίευαν τα χρήματα (30% στην ΕΕ), το 21% ότι θα ξεκινούσαν τη δική τους επιχείρηση (14% στην ΕΕ) και το 12% απάντησαν ότι θα τα ξόδευαν σε ταξίδια ή πολυτελή είδη (16% στην ΕΕ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr