Το σενάριο που είναι βασισμένο σε μελέτη που εκπόνησε ομάδα στελεχών του ΚΑΠΕ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλάει συνολικά για 14.320 MW από ΑΠΕ, εκ των οποίων όμως, όπως λένε στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 1.400 MW των αντλητικών, καθώς αυτά χρησιμοποιούν ενέργεια από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και συμβατικές, όπως ο λιγνίτης.
Το τελικό αυτό σενάριο για ΑΠΕ, συζητήθηκε χθες σε μια πρώτη, άτυπη συνάντηση , με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, του ΙΟΒΕ, της Greenpeace, και άλλων φορέων, χωρίς όμως την παρουσία στελεχών των καθύλιν αρμόδιων εμπλεκομένων (ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΕΦ).
Εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι και θα έχουν προθεσμία 15 περίπου ημερών για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου προς το τέλος Ιουνίου - όπως έχει πει και η υπουργός ΠΕΚΑ Τ.Μπιρμπίλη- το ελληνικό «πράσινο» μίγμα να αποσταλεί στην Ε. Επιτροπή.
Ενστάσεις
Το σενάριο αυτό προκαλεί ήδη τις πρώτες ενστάσεις από το χώρο των φωτοβολταικών, δείγμα του τι θα επακολουθήσει μέχρι την οριστικοποίηση της «πράσινης πίτας». Καταρχήν, λένε κύκλοι του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταικών, είναι λάθος να τίθεται σαν στόχος για τα αιολικά, τα 8.250 MW, καθώς είναι ζήτημα αν μέχρι το 2020 καταφέρουμε ως χώρα να πετύχουμε τα 6.000 MW. Και επικαλούνται κατά καιρούς δηλώσεις των ίδιων των εκπροσώπων των αιολικών, οι οποίοι θεωρούν ότι ο στόχος είναι ανέφικτος, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε υποδομές και δίκτυα, κεφάλαια τα οποία δεν υπάρχουν. «Αυτά τα 2.000 MW που περισσεύουν, μπορεί κάλλιστα το υπουργείο να τα δώσει στα φ/β», προσθέτουν οι του ΣΕΦ.
Το σενάριο για τη ζήτηση
Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το 2020, πάνω στις οποίες στηρίζει και τα συμπεράσματά της για την τότε ζήτηση από ΑΠΕ. Εκτιμά ότι η συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια το 2020, από κάθε τύπο τεχνολογίας, τόσο συμβατικό, όσο και ανανεώσιμο, θα ανέρχεται σε περίπου 68,5 τεραβατώρες, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του ΣΕΦ θα κυμαίνεται ανάμεσα στις 70-72 τεραβατώρες. Δηλαδή κατά την άποψη της αγοράς φωτοβολταικών, η «υποβάθμιση» της ζήτησης έχει σαν συνέπεια η συγκεκριμένη μελέτη να μιλά για την ανάγκη μόνο 10 γιγαβάτ από ΑΠΕ, έναντι 13 γιγαβάτ που θα είναι η πραγματική ζήτηση σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των πρώτων. «Τα άλλα 3 γιγαβάτ από που θα προέλθουν ;», διερωτώνται.
Πρόκειται πάντως για μια πρώτη μελέτη, και όλα δείχνουν ότι για την τελική διαμόρφωση των ποσοστών θα ακολουθήσει πολύς και έντονος διάλογος…
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr