Σήμερα ο ΔΕΣΦΑ είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πλήρη διαχωρισμό των δύο εταιρειών. Ερωτηθείσα η υπουργός κα Τ. Μπιρμπίλη, είπε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει οπωσδήποτε το 51% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο υπόλοιπο 49% να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Σημειωτέον ότι στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΑ συμμετέχει με 65% το Ελληνικό Δημόσιο και με 35% ο όμιλος ΕΛΠΕ, ενώ δικαίωμα αγοράς (option) του 30% από το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ, έχει η ΔΕΗ. Έτσι, με βάση την αποτίμηση της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για το δικαίωμα στο 30% των μετοχών. Αν λοιπόν αποφασιστεί να προχωρήσει ο πλήρης διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να αποτιμηθεί και η έμμεση συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην εταιρεία αυτή, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ιδιώτες στα δίκτυα ηλεκτρισμού;
Αναφορικά με τον ΔΕΣΜΗΕ, σήμερα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και κατά 49% από τη ΔΕΗ. Αυτό που μέχρι σήμερα ίσχυε είναι ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες, είχαν πετύχει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, να υπάρξει μόνο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός του ΔΕΣΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με την τελευταία να διατηρεί τον μετοχικό του έλεγχο. Αλλά χθες η υπουργός κα Μπιρμπίλη είπε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό στο ΔΕΣΜΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει πλέον το 100% έλεγχος από τη ΔΕΗ, αλλά πιθανόν ένα σχήμα 51%-49%. Και δεδομένων των πιέσεων από Βρυξέλλες για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα ποσοστό αυτού του 49% να εκχωρηθεί σε ιδιώτες.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr