Το σχέδιο λιτότητας που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ προβλέπει μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% των συντάξεων, όπως και των επιδομάτων ανεργίας.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ διαβεβαίωσε πάντως ότι από τα μέτρα δεν θα θιγούν οι κατώτεροι μισθοί (υπολογίζονται σε 600 λέι, περίπου 150 ευρώ) ούτε οι κατώτερες συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 85 ευρώ.
Όπως τόνισε ενώπιον της Βουλής η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,8% περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες και χωρίς να αυξήσει τους φόρους. Επιπλέον, για να δικαιολογήσει πάντως τα μέτρα λιτότητας, που περιορίζουν δικαιώματα των πολιτών, επικαλέστηκε άρθρο λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η Σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας και κατέθεσε στη βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Εντωμεταξύ, τα συνδικάτα προκήρυξαν γενική απεργία στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουν από την περασμένη Δευτέρα τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και την έδρα της κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υπογράμμισε ότι η συρρίκνωση της ρουμανικής οικονομίας ήταν χειρότερη από αυτή που ανέμενε η ΕΕ. Χαρακτήρισε πάντως σημαντικό το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας δεν εφαρμόζονται ξαφνικά, αλλά σταδιακά, με στόχο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Ακόμη εκτίμησε πως η άνοδος των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι αδύναμη ενώ οι αναδυόμενες αγορές θα βιώσουν μια γρήγορη ανάκαμψη. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης, ωστόσο, θα υπάρξουν και περιορισμοί, ανέφερε ο κ. Ρουμπινί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr