Μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια συνεργασίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD) με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), δήλωσε ότι «θα έπρεπε να γίνουμε οι ``ιδανικοί αυτόχειρες`` για να παρουσιάσουμε τέτοια μεγέθη», σύμφωνα με τον οποίο το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργούν τα μέτρα είναι πολύ μεγάλο και «δεν πρόκειται να πιάσουμε με τίποτα χρέος 150% του ΑΕΠ, που υπολογίζει το ΔΝΤ για το 2013».
Σημείωσε, δε, ότι «τα κυβερνητικά μέτρα είναι παραπάνω από επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κι αυτό η κυβέρνηση δεν το έχει διαφημίσει όσο πρέπει».
Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, καταλογίζοντας στη μεν πρώτη μεγάλη επέκταση του δημόσιου τομέα, στη δε δεύτερη καθυστερήσεις και επικοινωνιακά λάθη. «Το 2004-2009 είδαμε το παράδοξο μια συντηρητική κυβέρνηση να επεκτείνει το κράτος κατά περισσότερους από 100.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους», σημείωσε.
Πρόσθεσε, ότι η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να πάρει διαρθρωτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα αξιοπιστίας.
«Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν αντέδρασε εγκαίρως», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι, ενώ η ελληνική οικονομία δεν ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση όσο η ιρλανδική, έστρεψε πάνω της τα «φώτα» με αρνητικό τρόπο, με συνέπεια την «τιμωρία των spreads».
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι τα μηνύματα από την εφαρμογή του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνική αποδοχή από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εξελίξεις στην ΕΕ δεν σηματοδοτούν το τέλος του ευρώ. Αντίθετα, η δημιουργία του μηχανισμού «διάσωσης», των 750 δισ. ευρώ, ενδέχεται να σηματοδοτεί αλλαγή στάσης και «να αποτελεί βήμα προς την ενίσχυση του οικονομικού κομματιού της ευρωζώνης, που μέχρι σήμερα αποτελούσε απλά μια πολύ ασθενή νομισματική ένωση».
Σ. Ροζελέ: «Προσέξτε τη διεθνή εικόνα σας»
Στην 56η θέση μεταξύ 58 κρατών κατατάσσεται η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, ως προς την εικόνα της στις αγορές του εξωτερικού, «γεγονός που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε η διευθύντρια του οργανισμού, Σουζάν Ροζελέ, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη.
Η ίδια τόνισε ότι, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τη γραφειοκρατία (κατατάσσεται 49η μεταξύ των 58), να διευκολύνει τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων (κατατάσσεται 50ή) και να βελτιώσει τη νομοθεσία για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η κ. Ροζελέ σημείωσε ότι «χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να βάλουν περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, ώστε να διευρύνουν τη φορολογική τους βάση», σημειώνοντας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 45η θέση μεταξύ των 58, ως προς το ποσοστό της απασχόλησης επί του συνολικού πληθυσμού. Υπενθύμισε ότι η καλύτερη χρονιά για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ήταν το 2001, όταν εξασφάλισε την 31η θέση στην παγκόσμια επετηρίδα και η χειρότερη το 2009, όταν βρέθηκε στην 52η.
Κατά τη διευθύντρια του IMD, οι μεγαλύτερες προκλήσεις γενικά για τα κράτη σήμερα είναι η δυνατότητα να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις, η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας («οι επιχειρήσεις χρειάζονται λιγότερη και πιο σαφή νομοθεσία») και η διαφάνεια στις αγορές για την ανταγωνιστικότητα. Επίσης, επειδή οι οικονομίες δεν μπορούν να υπολογίζουν εσαεί μόνο στον χρηματοοικονομικό τομέα τους ή το φθηνό εργατικό κόστος, θα πρέπει να επαναφέρουν τη βιομηχανία στο προσκήνιο.
UBS:Διαφορετικοί δρόμοι αντιμετώπισης της κρίσης για ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ
Διαφορετικούς δρόμους για την ανάκαμψη από την κρίση θα ακολουθήσουν στα επόμενα λίγα χρόνια οι διάφορες οικονομίες ανά την υφήλιο, με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία να κλίνουν περισσότερο προς τη χρήση του «εργαλείου» του πληθωρισμού και την Ευρώπη να προκρίνει τη δημοσιονομική αυστηρότητα, με μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με τον Κώστα Βαγενά, επικεφαλής τμήματος έρευνας της τράπεζας UBS.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, τα οποία επεξεργάστηκε η UBS και παρουσίασε στην εκδήλωση ο κ. Βαγενάς, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, που διαθέτουν μηχανισμούς παραγωγής χρήματος, λόγω της ύπαρξης εθνικών νομισμάτων, συγκεντρώνουν πιθανότητες 60% να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο του πληθωρισμού για να ανακάμψουν, έναντι πιθανότητας μόλις 15% για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής αυστηρότητας (το υπόλοιπο ποσοστό αφορά την επιλογή της αναδιάρθρωσης χρέους).
Στην περίπτωση της Ευρώπης, η εικόνα αντιστρέφεται, με το 50% να αφορά την πιθανότητα «πολύ σκληρών μέτρων για περικοπές κυβερνητικών δαπανών» και μόλις το 15% το «εργαλείο» του πληθωρισμού, ενώ ορισμένες χώρες ενδέχεται να εφαρμόσουν πολιτικές αναδιάρθρωσης χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr