Πρώτον, η συμφωνία λέει πως το πακέτο διάσωσης θα είναι «άμεσα και αμετάκλητα άκυρο» εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται το εθνικό δίκαιο ή το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από απόφαση των συνταγματικών δικαστηρίων ενός κράτους της Ευρωζώνης ή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει απίθανο, δεν είναι αδύνατο. Υπάρχουν ήδη δύο ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν στο γερμανικό δικαστήριο, το οποίο είναι ίσως το πιο «ευρωσκεπτικιστικό» δικαστήριο της Ευρώπης.
Η δεύτερη ρήτρα λέει πως εάν οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση για τη διάσωση με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, τότε μπορεί να αποφύγει να πληρώσει για το bail-out!
Σύμφωνα με την BNP Paribas αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα σε μια συστημική κρίση, αν η Ισπανία βρεθεί σε τέτοια θέση, διότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν να αναλάβουν ένα διαρκώς αυξανόμενο βάρος. Η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί πως το ίδιο το ευρω-σχέδιο μπορεί να αρχίσει να διαλύεται σύντομα, αν αυτές οι ρήτρες αρχίσουν και… δουλεύουν.
Αυτή λοιπόν η δεύτερη ρήτρα μάλιστα, έχει αυξημένες πλέον πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί, καθώς σύντομα θα δούμε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται ισχυρά «χτυπήματα» στο ΑΕΠ τους, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους δανεισμού τους. Και δεν είναι και πολύ μακριά για κάποιες από αυτές το 5%, σε ότι αφορά το επιτόκιο δανεισμού, αφού τα spreads έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr