Χθες το Libor τριμήνου του δολαρίου, έκλεισε στο υψηλό των τελευταίων δέκα μηνών περίπου και στο 0,53625%, υπογραμμίζοντας το ότι το κόστος δανεισμού της διατραπεζικής αγοράς βρίσκεται πλέον στα ύψη. Δηλαδή, οι τράπεζες ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη.
Όπως τονίζει και ο διευθυντής της Seven Investment Μanagement, Justin Urquhart, υπάρχει πλέον τεράστιος φόβος στην αγορά πως υπάρχουν πολύ περισσότερες ανησυχητικές περιπτώσεις τραπεζών, από ότι νομίζαμε. Η απότομη και μεγάλη άνοδος του Libor μας λέει ουσιαστικά πως κάποιες τράπεζες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τo Libor, το βασικό δηλαδή επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, θεωρείται ένα από τα σημεία αναφοράς για το κόστος δανεισμού διεθνώς. Με βάση το Libor ( και του Euribor στην Ευρωζώνη), καθορίζονται τα επιτόκια των δανείων ( από στεγαστικά μέχρι φοιτητικά δάνεια), και τιμολογούνται τίτλοι όπως εταιρικά ομόλογα, προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίων καθώς και τα CDS. Συγκεκριμένα, το Libor τριμήνου αποτελεί το σημείο αναφοράς για χρηματοικονομικά προϊόντα αξίας 360 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς.
Το Libor καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις 16 τραπεζών κι έτσι διαμορφώνεται καθημερινά από την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών (British Bankers Association- ΒΒΑ). Συγκεκριμένα, υποδεικνύει το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, σε 10 διαφορετικά νομίσματα (δολάριο, ευρώ, στερλίνα κ.λπ.) και σε 15 διάρκειες από μία μέρα μεχρι και ένα χρόνο.
Το Libor δολαρίου για πρώτη φορά την Δευτέρα, και μετά από δέκα περίπου μήνες, ξεπέρασε το 0,5% και χθες σημείωσε νέο ρεκόρ. Το Libor ευρώ τριών μηνών διαμορφώνεται στο 0,63875%.
Σύμφωνα με τον Padhraic Garvey διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της ING, αυτό που συμβαίνει στην διατραπεζική αγορά είναι ένα κομμάτι του συνόλου των ανησυχιών που έχουν περικυκλώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα, σχετικά με το εάν η κρίση χρέους θα μετατραπεί σε μία μεγαλύτερη συστημική κρίση.
Το Libor έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, καθώς η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει πυροδοτήσει τους φόβους πως η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, θα χτυπηθεί. Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει η Lena Komileva, επικεφαλής των οικονομικών για το G7 στην Tullett Prebon , πλέον οι ανησυχίες για την πιστωτική αγορά, έχουν πάρει τα ηνία ως ο οδηγός του κόστους δανεισμού μεταξύ των τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr