Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, έτοιμη για να βγει στη δημοσιότητα είναι η πρώτη λίστα καταστημάτων που θα βάλουν λουκέτο έως και για έναν μήνα.
Περιλαμβάνει από κινεζικά εστιατόρια και ιατρεία, έως νυχτερινά κέντρα και μπαρ που θα σφραγιστούν για έναν μήνα από τις Εφορίες σε συνεργασία με την Αστυνομία και θα υποχρεωθούν να αναρτήσουν ταμπέλα που να ενημερώνει τους πελάτες τους με τη χαρακτηριστική διατύπωση «κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής».
«Θα χάσουν τον ύπνο τους», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποιώντας ότι το κλείσιμο καταστημάτων θα έχει διάρκεια και κάθε φορά που μαζεύεται ένας επαρκής αριθμός παραβατών, ενδεχομένως και κάθε εβδομάδα, τα ονόματα θα δίνονται στη δημοσιότητα.
Προϋπόθεση για το λουκέτο είναι η ίδια επιχείρηση να έχει εντοπιστεί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, να μην εκδίδει αποδείξεις ή να έχει υποπέσει σε άλλες φορολογικές παραβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση το ΣΔΟΕ συντάσσει έκθεση με τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν, και αποστέλλεται στην αρμόδια Εφορία, η οποία δίνει περιθώριο ενός- δύο μηνών στην επιχείρηση να προβεί στις απαραίτητες... εξηγήσεις.
Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας καλείται σε απολογία και αφού απολογηθεί, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει δικόγραφο, το οποίο αφού υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών αποστέλλεται στην Εφορία ώστε μαζί με την Αστυνομία να προχωρήσει στη σφράγιση του καταστήματος. Η πολύπλοκη διαδικασία ευθύνεται για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της πρώτης λίστας «λουκέτων».
Εν τω μεταξύ, τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το σύννομο ή μή της δημοσιοποίησης ονοματεπωνύμων φορολογουμένων, που έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, αναμένει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δημοσιοποιήσει νέες λίστες με φοροφυγάδες.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (πρώην ΥΠΕΕ) έχουν ήδη από τις αρχές Μαΐου συντάξει κατάλογο με υποθέσεις φοροφυγάδων, με συνολικές οφειλές που ανά περίπτωση ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότεροι από 3.500 φορολογούμενοι, κυρίως επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Μέχρι σήμερα, έχουν σχεδιαστεί και διενεργούνται από την ΓΓΠΣ πάνω από 70 διαφορετικά είδη διασταυρώσεων οικονομικών δεδομένων και πληροφοριών με συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας, που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία και από καταγγελίες πολιτών. Περίπου 25 από αυτές τις διασταυρώσεις είναι πάγιες και λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται σε ειδικά κριτήρια κινδύνου και έντασης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες ή ομάδες φορολογούμενων.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν δημοσιοποιεί τον σχετικό κατάλογο, καθώς αναμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη νομιμότητα της δημοσιοποίησης, καθόσον αφορά στην τήρηση των ουσιαστικών διατάξεων του ν. 2472/97 και του φορολογικού απορρήτου.
Το θέμα ανέκυψε με την υπόθεση των γιατρών του Κολωνακίου, κάποιοι εκ των οποίων προσέφυγαν κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τις παραβάσεις τους.
Η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί προσεχώς από το συλλογικό όργανο της Αρχής και η γνωμοδότηση θα αποτελέσει οδηγό για το πώς θα κινηθεί το Δημόσιο στο μέλλον. Ουσιαστικά θα εξετασθεί το κατά πόσο τα στοιχεία των φορολογικών παραβάσεων, αποτελούν απλά ή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και κατά πόσο η δημοσιοποίηση των ονομάτων καταστρατηγεί το φορολογικό απόρρητο.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η απόφαση για δημοσιοποίηση ονομάτων αφορά σε περιπτώσεις φορολογούμενων, για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις. Όπως υπογραμμίζουν, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διάσωση της οικονομίας και μόνον μέσα από τον παραδειγματισμό μπορούν να περιορισθούν τα κακώς κείμενα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr