Η υπόθεση της κυρίας Γκερέκου αποτέλεσε το δεύτερο «κρούσμα» αποπομπής υφυπουργού από την ημέρα της συγκρότησης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβάλλει την παραίτησή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι αποπειράθηκε να μεσολαβήσει για ευνοϊκές μεταθέσεις στρατιωτικών και αστυνομικών. Μολονότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυρία Γκερέκου, αρνήθηκαν ότι υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό στις πράξεις τους, η παραμονή τους στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί στην κοινή γνώμη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι έχει ανοίξει «μέτωπο κατά της διαφθοράς».
Μάλιστα, η απομάκρυνση Γκερέκου με συνοπτικές διαδικασίες θεωρείτο εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη, καθώς o σύζυγός της φέρεται να έχει οφειλές ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εφορία, την ίδια στιγμή που οι πολίτες καλούνται να συναινέσουν σε δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και των περικοπών στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις. Όπως άλλωστε τόνισε και η - πρώην πλέον – υφυπουργός στην επιστολή παραίτησής της, «δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση του συζύγου μου να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».
Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και οι αντιδράσεις
Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αιφνιδιασμένη, εκτιμάται ότι η παραπάνω εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει καλή αφορμή για τη δρομολόγηση ενδεχόμενου ανασχηματισμού. Τα σχετικά σενάρια διακινούνται στον τύπο εδώ και αρκετές εβδομάδες, για μία σειρά από λόγους: πρώτον, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Υπουργείων δεν αποδείχθηκε πάντοτε λειτουργική.
Χαρακτηριστικότερη όλων είναι ίσως η περίπτωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η συνένωση του οποίου με το Υπουργείο Ανάπτυξης (Οικονομίας) και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων του, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Δεύτερον, η δημοσιοποίηση της «βαθμολογίας» του Θεόδωρου Πάγκαλου για τους υπουργούς αποτέλεσε έμμεση παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν ανταποκρίνονται όλα τα μέλη της στην «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τρίτον, η διαχείριση της οικονομική κρίσης προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται διαρκώς απολογούμενη και με έλλειμμα αποφασιστικότητας στην υποστήριξη των επιλογών της.
Από την άλλη πλευρά όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι ο ανασχηματισμός θα αποτελούσε σοβαρό ρίσκο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς θα δημιουργούσε μία στρατιά δυσαρεστημένων (αποτελούμενη από εκείνους που αποπέμφθηκαν και από εκείνους που μάταια ανέμεναν να υπουργοποιηθούν), σε μία στιγμή που η κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες διαγραφές των Δημαρά, Οικονόμου και Σακοράφα. Επιπλέον, μία τόσο γρήγορη αλλαγή στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος ενέχει τον κίνδυνο όχι μόνο να αδικηθούν υπουργοί, αλλά και να δημιουργηθούν νέες καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, έως ότου εξοικειωθούν τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με το χαρτοφυλάκιό τους.
Σε κάθε περίπτωση, τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός απουσιάζει στην Ισπανία για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Λίβανο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσελκύσει επενδύσεις από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr